Мечтали ли сте да влезете в сградата на ЦРУ или на КГБ? Може би вие не, но със сигурност любимият ви тайничко е копнял да стане шпионин или поне таен агент. Не е нужно да сте от разузнаването, но ви трябват здрави връзки, за да прекрачите прага на Центъра за иновации на Pampers в Швалбах (близо до Франкфурт, Германия). Причината е проста – там се разработват едни от най-съвременните, модерни и... тайни технологии на Procter & Gamble за продукти като Pampers и Always Ultra. Построен край Франкфурт в края на 2000 г., този център е една от глобалните институции, в които се работи за подобряване на качеството на хигиенните продукти за еднократна употреба. В него са инвестирани повече от $40 млн. Той заема площ от 22 000 кв.м.Уникалната технология
Съвсем скоро Pampers пусна на пазара нов вид пелени за еднократна употреба. Pampers Premium Care са създадени по нова революционната DryMax технология. Тези пелени са с 20% по-тънки и не позволяват капка да стигне до дупето на малкото съкровище. Възможно ли е това? Напълно, убедени са специалистите от франкфуртския център за иновации. Те са разработвали технологията в продължение на 10 години, като са ползвали помощта на хиляди майки и бебета. Вътрешността на новите пелени съдържа капсули с гел, който абсорбира и задържа влагата. “Ако не вярвате, може да направим тест”, предлага Рене Стайбе, инженер от екипа за развитие на Pampers. “Ще вземем 300 мл вода – количество много над обичайното, което бебето отделя, и ще потопим пелената в него. Само след минута всичко отново ще е сухо. DryMax технологията е уникална. Изсмуква влагата и така дупето на детето наистина остава сухо”, твърди експертът.

Пелените осигуряват отлично попиване в продължение на 12 часа. Друго предимство на Premium Care е, че са изключително тънки. Технологията, благодарение на която са разработени, позволява в тях да няма въздух, а целулозата почти е отстранена. Ето защо вместимостта на пелените надвишава 10 пъти теглото им. “Важно предимство е и, че на местата, където се отделя повече урина, пелената абсорбира по-добре”, обяснява Рене.
Експертите са помислили и за често срещания проблем с разранената бебешка кожа. Новите памперси са меки, а най-горният им слой представлява решетка, която не позволява на абсорбираната течност да се върне и по този начин да дразни бебешкия епидермис. Памперсите са от дишаща материя и са покрити с пет ленти с лосион с алое, който не допуска кожата да се раздразва.


Опитът на майките
Има ли обаче перфектна пелена? Едва ли. Дори Рене признава, че при диария или просто при “ако експлозия” (майките знаят, а бременните скоро ще научат какво значи това – бел. авт.) няма пелена на света, която може да попие всичко. От Pampers обаче се опитват да постигнат съвършенството. “С колегите сме установили 7 различни вида бебешки изпражнения. Най-страшни са ако №1 и ако №2, т.е. изпражненията на съвсем малките бебета. Това е мръсната част от нашата работа, но няма как да я пренебрегнем, ако искаме да създадем идеалната пелена”, усмихва се експертът.
В изследователския център работят непрекъснато с майки доброволки. Всяка седмица те идват, вземат пелени и вкъщи ги поставят на мъничето. Всяка майка е задължена да попълва дневник и да отговаря на въпроси, предварително зададени от изследователите. На другия ден доброволката трябва да върне обратно памперса или само попълнения дневник. В центъра има и оборудвана детска площадка. В определени дни специалистите канят родители с деца, за да наблюдават играта на малчуганите и да разберат как се чувстват те с пелените. Учените внимателно записват всеки проблем и всяка нова идея, която се ражда на детската площадка. “Важно е да установим дали на бебето, което е с памперс, му е комфортно, дали е сухо, пропуска ли пелената и може ли мъничето спокойно да се забавлява”, обяснява Рене. Опитът  и мнението на майките са много важни. Всяка тяхна идея внимателно се обсъжда и се взема предвид при създаването на следващото поколение памперси. Учените работят само с по-големи деца. “Трудно е да преценим реакциите на съвсем малките бебета. Смятаме, че обратната връзка, която ще получим, няма да е достоверна и затова засега сме насочили вниманието си към батковците и каките.” Единственото условие майките да станат доброволки към изследователския център на Pampers е да живеят наблизо до него. Това изискване позволява те по-лесно ежеседмично да го посещават и да оставят попълнения дневник. “Имаме голям списък на чакащи доброволци. Явно програмата е интересна за родителите”, твърди експертът.

Светът през очите на бебето
Кога за последен път си играхте с голямо плюшено мече или лежахте върху меко матраче, а над главата ви се въртеше пееща играчка? Преди 20, 30 или дори 40 години? За учените от центъра това е ежедневие. Те постоянно общуват с родителите. Майките и татковците попълват дневници, отговарят на въпросници, но никой не може да твърди със сигурност как всъщност се чувства бебето. Ето защо в центъра са решили проблема, като са обзавели огромна зала с мебели в гигантски размери. Така може да се разбере как изглежда светът през бебешките очи. Всеки, който влезе в тази зала, се връща в миналото и може да установи какво изпитва бебето, заобиколено с  огромни предмети. Изследователите идват тук, за да се доближат до света на децата, да осъзнаят тяхното ежедневие и нужди. В залата има предмети, характерни за различна възраст – за най-малките и за деца от 1- до 3-годишна възраст.

Грижа за кожата

Освен дали са удобни и сухи, изследователите проучват и как памперсите влияят върху кожата на детето. “Майките имат различни изисквания към пелените за еднократна употреба. Ние сме създали т.нар. пирамида на потребностите. За повечето родители едно от най-важните неща в тази пирамида е пелените да не дразнят кожата на детето”, казва Ангела Шефър, биохимик, шеф на екипа за развитие на Pampers. Ето защо в центъра в Швалбах има специална лаборатория, в която дерматолози работят с майки и техните бебета. Там се изследват свойствата на бебешката кожа и безопасността на пелените. Факт е, че кожата на малчугана е много по-различна от кожата на възрастните. Тя е изключително деликатна и по-податлива на вредните условия на средата. Дори и най-малкото й дразнене може да доведе до зачервяване и обрив. Качеството на продуктите непрекъснато се тества в лабораторията. Това става, като се измерват температурата и влажността на бебешкия епидермис под пелената. Всяка година повече от 1200 семейства участват в подобни експерименти. За да може детето да се включи в теста, то трябва да е било с пелената цяла нощ. На сутринта с помощта на специална методика дерматолог изследва кожата на бедрото на мъничето. Колкото по-суха е тя, толкова по-малка е вероятността от възпаление. Процесът трае между 20 и 30 секунди, през които обаче детето трябва да е напълно спокойно. Ако плаче или е раздразнено, стойностите, които апаратът отчита, се променят и резултатите няма да са точни. Ето защо се налага в това време родителите да забавляват детето.

Бъдещето
В центъра за иновации вече разработват още по-нови технологии. Те не са толкова секретни, колкото в ЦРУ и в НАСА, но със сигурност целта им е бебешките дупета да остават напълно сухи и да се улесни животът на майките. “Какво е бъдещето на памперсите? Можем да пофантазираме – да се появят светещи или говорещи памперси... Всъщност ще се насочим към създаването на пелени, които лесно се рециклират и са екологични”, обещава Рене Стайбе. А кой би повярвал, че съвсем скоро памперсите навършиха 50 години...

Текст и снимки:
Мая Ковачева