Виждали ли сте перфектната майка – винаги има чисти дрехи, когато бебето повърне, вади играчките за по-големите деца направо от дамската си чанта, гримът и прическата й са идеални... Точно такава беше Мишел Пфайфър в “Един прекрасен ден”. Коя ли майка не е мечтала да й подражава... Всъщност оказва се, че това не е толкова трудно и с малко помощ и въображение и вие може да сте перфектна... или поне да улесните живота си, докато балансирате между децата, кариерата и семейството.

Голямата чанта
В момента, в който родите първото си дете, най-доброто, което може да направите, е да смените дамската си чанта. Подарете си малка разходка по магазините и си купете най-шикозната огромна раница, която може да намерите. Забравете всички малки портмонета, в които сте слагали само червилото и мобилния си телефон. Изберете модел, който се носи на гърба, така че ръцете ви да са свободни. Добре е раницата да има много отделения, които се затварят с цип. По този начин ще държите всички играчки, фиби, близалки... отделно от документите или от козметиката си. Многото отделения ще ви помогнат да намерите по-бързо онова, от което имате нужда в момента.

Хигиената преди всичко
Преди всяко излизане проверете дали сте сложили в чантата:

 • две допълнителни пелени за еднократна употреба;
 • пакетче мокри кърпички;
 • крем против подсичане;
 • няколко полиетиленови торбички, в които ще поставяте мръсните пелени или кърпички.

  Забавлението
  Носете поне 3 от любимите играчки на малкото човече. Така, където и да отидете, винаги има с какво да забавлявате детето.

  Първа помощ
  Не забравяйте още:

 • спирт;
 • памук;
 • анкерпласт.
  Тези неща заемат малко място, а винаги ще влязат в употреба, ако например малкото ви съкровище падне от катерушката – кошмар, от който нито една майка не може да избяга.

  Чисти и спретнати
  За пътуването включете в раницата и допълнителен чифт бельо за малчугана, тениска и панталон. Така винаги може да го преоблечете, ако се напишка или изцапа. Не забравяйте и резервни чорапи; удобна спортна блуза за вас, а ако сте в кола, може да сложите и резервен панталон.

  Енергия за шампиони
  За добрия тонус сложете в багажа и:

 • малка разфасофка натурален сок;
 • шоколадови бонбони;
 • близалка.
  Всяка майка се опитва да храни детето си по най-здравословния начин, но парченце шоколад няма да навреди на малкото ви съкровище. Носете тези запаси и ги вадете само в най-екстремни случаи. Това ще даде на детето допълнително енергия в игрите, а може да го използвате и като награда за послушание.

  Пари по всяко време
  Дръжте дребни пари от по 1–2 лв. на различни места по джобовете си. Така, когато детето изневиделица започне да плаче за страхотните нови бонбони, лесно ще потушите пожара.

  Едно семейство – един календар
  Изберете хубав календар, закачете го в кухнята и го използвайте, за да записвате срещите си. Не се доверявайте на малките листчета върху хладилника или на електронните органайзъри. Научете партньора си също да отбелязва ангажиментите си на този календар. Може да използвате химикалки с различен цвят за всеки член на семейството.

  Тефтер за спешни случаи
  Купете голям тефтер и запишете в него номерата на полицията, бърза помощ, пожарната, както и всички телефони на най-близките роднини, служебните и мобилните ви номера.
  Отделете специално място, в което четливо напишете коя кръвна група е детето, страда ли от алергии, кои медикаменти не може да понася. Опишете същата информация и за вас, и за партньора ви. Добре е да държите здравните си книжки в този тефтер.

  Разделяй и владей... прането
  Научете детето си да разделя прането – светлите от тъмните дрехи, бельото и чорапите от покривките и завивките. Това ще ви спести много време, когато настъпи моментът за пране.

  Играчките на сигурно място
  Намерете няколко големи празни кашона и с малко въображение и време ги превърнете в страхотни кутии за играчки. Направете един за чупливите и един за меките. Закачете голяма шарена торба на вратата на детската стая. В нея малчуганът може да слага играчките, книжките...

  10 минути аванс
  Ако трябва да излезете в 7.30 ч. сутринта, нагласете часовника за 7.20 ч. Това ще ви даде 10 минути преднина. Когато звънне часовникът, ще е знак за вашите деца да преустановят сутрешните си дейности – да нахранят кучето, да измият зъбите си, да завържат обувките си... Нека звънецът на часовника е сигнал: “Всички на вратата!”

  Глътка за отскок
  Ако работите вкъщи, дръжте малко храна и напитки (такива, които не се развалят) в бюрото си. По този начин винаги когато ви се прияде нещо сладко или искате да се отпуснете с чаша вино, няма да се налага да тичате до хладилника за подкрепление.