Девет месеца масажи, релаксиращи вани и ароматерапия какво блаженство! Бременността е най-подходящото време, за да си починете и да глезите тялото си.
Все повече бъдещи майки открадват няколко дни, а и солидна сума от портфейла на половинките си, за да отидат на SPA-почивка. Все пак обаче, ако сте решили да се отдадете на това “греховно” удоволствие, не бива да забравяте, че през този период тялото ви постоянно се променя и трябва да се съобразите с това. Някои от процедурите, които се предлагат в SPA-центровете, могат да се окажат опасни за бебето. Има няколко основни правила които трябва да спазвате.


Не стойте в прекалено топли помещения или в стаи, където има пара. Забравете и за изтягането по гръб. Джакузито, сауната и парната баня могат да повишат температурата на тялото ви толкова, че да навредят на бебето в утробата. Ако все пак държите да се изпотите, може да влезете в сауната за не повече от 10 минути, и то само ако температурата е 36 °С.
SPA-центровете предлагат разкрасителни програми, които могат да направят кожата ви гладка като кадифе. Изберете процедури, които щадят епидермиса, защото през бременността той става много чувствителен на всякакви външни влияния.

Масажите са разрешени едва след края на 4-ия месец. Убедете се, че масажистът е специалист в областта, защото в противен случай рискът за бебето е голям. По време на процедурата не бива да лежите по корем или по гръб Обърнете се настрани и се подпирайте на възглавници.
Ароматерапията с някои етерични масла като розмарин или евкалипт може да предизвика гадене или дори контракции. Ето защо използвайте само аромати, които са безопасни за вашето състояние – лавандула, роза или жасмин.
Важното обаче е да се наслаждавате на времето, отделено само за вас, и да не мислите за нищо друго.