Психолозите, специализирани по проблемите на детския сън, са открили, че много родители приспиват детето си с песни, които самите те са слушали като деца. Според специалистите, когато вечер децата заспиват с песен, изпята от близък човек, денят и за двете страни завършва с положителни емоции. Ако майката изпява песен, която някога е слушала, тя се връща към собственото си детство и изпитва същите чувства като детето си. Така песента сближава силно двете страни – мама и дете.
От незапомнени времена хората пеят приспивни песни на децата си. Любопитно е, че те са препоръчвани още от римския лекар Гален и от философа Платон. С тези песни децата спят по-спокойно и като правило по-добре. Не е нужно да сте големи певци, за детето не е важно дали мама и татко пеят вярно. Важно е посланието – аз съм при теб и те обичам.

Важен е и ритъмът
От значение е не само мелодията, но и ритъмът. Експеримент на канадски психолог доказва, че 7-месечни бебета разпознават ритъма на валсове и маршове, след като майките им са ги люлеели в същия такт. Обикновено приспивната песен се придружава с люлеене, което не само успокоява бебето, но го приучва и към чувството за ритъм.

Трите теми
По света приспивните песни се посвещават на житейски въпроси и на всекидневието. В Португалия например се възпява безработният баща, в Корея майките периодично променят текстовете, които се занимават със случки в семейството и у съседите, като запазват един и същ такт.


Немският психолог и специалист по детския сън Щефан Валентин, който се занимава дълги години с текстовете на приспивни песни, открива в тях три основни теми. Първата е посветена на обичта и грижите на майката за детето. Втората засяга противоречивите чувства на майката към детето: от една страна, тя едва ли не го заставя насила да заспи, а от друга – успокоява го, че ще прогони всичко, което го заплашва. Зад това вероятно се крие съмнението на всяка майка дали наистина е достатъчно добра за детето си.
Друга тема, която се прокрадва в някои приспивни песни, е страхът от смъртта. Логично е да се запитаме дали това не се отразява зле на съня на децата. Според Валентин потиснатите чувства се отразяват много по-негативно. Бебето забелязва и се страхува, когато мама е неспокойна, но мълчалива. Ако някоя неприятна тема намери място в песента, чрез нея родителите окуражават както себе си, така и бебето.
Като пеят на детето, родителите искат да му внушат чувство на сигурност, топлота и любов. И когато по време на песента то въздъхне лекичко и се пренесе в царството на сънищата, мама е доволна, че му е помогнала да се успокои и да заспи сладко.

Урок по приспиване с песен
Изберете песен с припев. Повтарянето на един от куплетите символизира връщането на майката и има успокояващ ефект.
Пейте всеки път една и съща песен. Така детето ви ще знае какво да очаква.
Ако искате да успокоите мрънкащото дете, просто повторете няколко пъти същата песен.
Някои деца искат да им се пее безкрайно. В такива случаи предупредете, че песента свършва, след което детето трябва да заспи.
Постарайте се – още на 6-месечна възраст кърмачетата могат да разпознават мелодията, която слушат.