Доколко полезна е телевизията за децата и трябва ли родителите да ги оставят да се наслаждават на синия екран? Редица учени години наред анализират тези въпроси и в повечето случаи са категорични, че не е добре мъничетата ви да се забавляват така. Последните проучвания обаче сочат, че когато програмите са подбрани правилно, предаванията могат да помогнат за нервно-психичното развитие на детето. Така, от една страна, малчуганът развива своите умения да разпознава предметите, цветовете, дори се научава да говори по-рано, а от друга – мама има повече свободно време. Именно на базата на тези проучвания е създадена и първата телевизия за бебета – BabyTV. В България тя може да се гледа само благодарение на някои цифрови оператори, но съвсем скоро ще стане достъпна за всички.

Основателите на бебешката телевизия твърдят, че тя е подходяща за деца под 1 годинка. Аргументите им са, че в медийния свят преобладава агресията, а те предлагат на родителите програма, на която те могат да се доверят, предавания, чрез които децата им учат, развиват уменията си и най-вече се забавляват. Предаванията са между 2 и 5 минути – прекалено кратки, за да няма опасност за зрението на малчугана. А и така мама и татко контролират колко дълго той ще остане пред телевизора, а когато свърши любимото му предаване, лесно могат да го отделят от екрана.

Любов към животните
Част от предаванията на BabyTV са свързани с природата и животните. Малчуганът ви ще се забавлява, като наблюдава как негови връстници (1–2-годишни хлапета) играят с различни животни, хранят ги, разучават техните навици и се грижат за тях. Така детето ви ще се запознава с различните животни.
По забавен и интересен начин са представени и плодовете и зеленчуците. За всеки от тях са отделени по 5 минути. За да не се отегчават децата, авокадото се превръща в смешна глава на жаба, лукът – в опашка на лъв, доматите – в големи рибки.... Освен че образова, Ваву TV развива и въображението на малчугана.

Бебешко изкуство
Телевизията залага изключително много на бебешкото изкуство и има повече от 10 предавания, посветени на него. В Babyart най-малките рисуват и развиват талантите си само върху бял лист хартия. По-големите пък трябва да отгатнат какво са надраскали техните братчета или сестрички. Някои майки може би се притесняват, че предаванията са само на английски. Създателите на BabyTV обаче са помислили и за това. В част от филмчетата малчуганите пеят или тананикат на различни езици популярни детски песнички в зависимост от възрастта си и с помощта на родителите си. Така нищо чудно един ден да чуете “Чело коте книжки”...

Нощно спокойствие
BabyTV е 24-часов канал, така че може да прибягвате до помощта му дори когато мъничето ви държи будно през цялата нощ.
От екрана на телевизора ще чуете нежни приспивни мелодии, които създават спокойна атмосфера и помагат вашето дете да затвори очи. Всяка майка копнее сладкото й бебче да сънува прекрасни сънища. Създателите на детската телевизия се опитват да осъществят този копнеж, като пускат приятна музика и абстрактни, бавно движещи се предмети, които според психолозите успокояват детското съзнание и го пренасят в страната на Морфей.

Мнение на българските майки
Яна Петрова, майка на 1-годишния Ясен:
Съвсем скоро заменихме кабелната телевизия с цифрова и открих, че има програми само за деца. Ясен е очарован от музиката и картинките на Baby TV. Забелязвам, че заспива по-лесно, а и явно научава различни неща.

Ася Йорданова, майка на 1 ½-годишната Мария:
Не съм привърженик на телевизията, но Мария започна да усвоява някои английски думи и това ми харесва. Не я оставям да гледа повече от 20 минути дневно. Мисля, че няма да й навреди. Вечерно време пускат класическа музика, а съм чела, че това помага за интелектуалното развитие на детето. Харесва ми.