При кърмачетата хълцането обикновено се появява без никаква причина. Понякога то изглежда безкрайно и мъчително, бебето се разтърсва повече от 50 пъти. Всъщност това неприятно състояние е следствие на дразненето на диафрагмата, която подпомага дейността на белите дробове чрез ритмично свиване и разпускане на мускулатурата си.


Дразненето на нервите на диафрагмата предизвиква мускулен спазъм, който принуждава бебето да поеме дълбоко въздух. При това отворът между гласните връзки се затваря, притокът на въздух се прекъсва и се появява хълцане.

При бебета диафрагмата се раздразва много лесно и бързо, например дори от охлаждане по време на преобличане или преповиване, от натиска на пълния след нахранване корем, от оригване или от бързо обръщане.
Не се притеснявайте – хълцането е безобидно, макар да се появява многократно през деня. Обърнете внимание, че понякога бебето заспива въпреки това състояние. Ако вашето дете твърде често и продължително хълца, опитайте да скъсите мъчителните пристъпи, като поставите топла кърпа на коремчето му или му дадете да пийне няколко глътки топъл чай. Пробвайте и леко потупване по гръбчето.