Първите месеци с бебето са изпитание за много майки, на които се налага да бодърстват по цели нощи. Недоспиването може да се дължи на прекаляване с храната, но най-вече на тревоги и стрес. Резултатът се „изписва” не само върху лицето ви, но и върху грижите за вашето бебе.

Без подскок
Не скачайте от леглото сутрин. Първо седнете и бавно се протегнете като котка. Това ще отпусне мускулатурата и ще стимулира кръвообращението ви. Отворете прозореца и няколко пъти вдишайте свежия въздух бавно и дълбоко. Вдишайте въздуха през носа, задръжте го в белите дробове около пет секунди и издишайте през устата.


За да тонизирате тялото си, свийте леко колената и енергично раздвижете краката, ръцете и главата.
Гимнастиката стимулира кръвоносната система. Може да започнете деня с добър тонус и с едно леко упражнение. Легнете на пода, повдигнете краката си, опрете ги на стената и останете в тази поза 1–2 минути.


Магията на аромата
Ароматът на някои растения, като лимона (и всички цитрусови плодове), ментата, розмарина, евкалипта, действа като „будилник” за мозъка. За да освежите утрото си, капнете върху памук няколко капки от съответния екстракт и бавно вдишвайте аромата. Така главата ви бързо „ще се избистри”.
Ако изпиете и голяма чаша с току-що изстискан лимонов сок, разреден с вода и подсладен с мед, ще усетите прилив на сили. Балансираната закуска (мляко, чай, сирене, яйца или шунка, зърнени храни) ще засили ефекта.

Помощ от душа
Най-доброто средство за тонус и за подобряване на външния вид след безсънна нощ е продължителният душ. Оставете водата да облива главата и тялото ви поне 1–2 минути. Масажирайте кожата на главата с върха на пръстите си, обтрийте краката и ръцете си. Кръговите фрикции на тялото с гъба започнете отдолу нагоре – от стъпалата към бедрата, от китките към раменете. Сменяйте топлата вода на душа с хладка, но завършете със студена. Това ще придаде розов оттенък на кожата ви, а на косата – блясък.

Лед за свежест
Кожата на лицето е най-прекият индикатор за безсъние. Не си ли доспивате, тя избледнява и започва да изглежда повехнала. За да върнете свежия си вид, стимулирайте овлажняването на лицето. Започнете с дълбоко почистване, като отстраните мъртвите клетки – така ще позволите на кожата да диша по-добре. След това обтрийте лицето с кубче лед. Студът свива кръвоносните съдове и стимулира оросяването. Използвайте хидратантна (овлажняваща) маска, а след нейното отстраняване – укрепващ крем.

Очите – прозорец към душата
Безсънната нощ оставя ярки следи по очите ви – те са зачервени, под тях има тъмни кръгове или торбички, а клепачите се подуват.
Може да се преборите с торбичките, ако премигате последователно 10–20 пъти, докато още сте в леглото – така част от отоците се разнасят. Същият ефект се постига, ако с върха на пръстите натиснете нежно кожата под очите. За да  отстраните тъмните кръгове, може да прилагате студени компреси с физиологичен разтвор (вода със сол). Може да поставяте върху клепачите и лъжици с изпъкналата им част навън, изстудени в хладилника.

Нора Тонева
козметик