…твърдят почти всички деца, когато трябва да обуят обувките си или да измият зъбите си. Какво обаче могат в действителност? И кога се налага мама и татко да им помагат?

Да се облека само
Все едно дали фланелката ще е облечена с шевовете навън, или лявата обувка ще се окаже нахлузена на десния крак – важното е, че малчуганът ви се е справил сам! След тригодишната възраст децата искат и могат спокойно да се обличат сами, въпреки че се нуждаят от малко помощ при връзването на връзките или при закопчаването на копчетата. Това, което още не могат, е да решат самостоятелно какво да облекат. Тогава мама и татко могат да им помогнат с ясни предложения.

Да подредя масата
Децата искат да са като възрастните и затова обичат да им подражават във всичко, както и при подреждането на масата. Това понякога не е лошо, но може и да не им се удаде напълно – тригодишното дете просто може да изпусне чинията на пода. Не е повод за скандал – само така то може да се научи. Най-добре е това да става с помощта на търпеливи и готови да помагат родители. Между другото не е лошо да знаете, че в тази възраст още не е нужно да сближавате детето и с домакинската работа. Нека от време на време да ви помага, но доброволно!

Да вдигна телефонната слушалка при позвъняване
Нищо не е така пленително за децата като този странен апарат, който звъни толкова често и от който често се чува даже гласът на баба. Ако обаче на другия край не е баба, а някакъв непознат човек, децата са безпомощни и пренапрегнати. Затова добре е винаги да сте наблизо, когато малчуганът бърза да вдигне слушалката. Ако е 4-или 5-годишен, може да му обясните как да се представи – да каже името си и да съобщи, че ще повика мама или татко. Може евентуално да го посъветвате, ако гласът е на непознат, да не е много словоохотлив.

Да спя извън къщи
Голямо приключение е да се преспи при приятелче от детската градина! Чуждата обстановка, различната вечеря, непривичните ритуали – всичко е доста вълнуващо. Но когато след няколко часа трябва да влезе облечено в пижама в чуждата баня, детето обикновено е объркано. Изведнъж матракът се оказва твърд, завивката много тънка, стаята по-светла. Непознатата обстановка плаши много от тригодишните деца – чак на пет години детето вече намира всичко непознато за забавно. Най-добре е то да познава жилището и обитателите, на които ще гостува. При критични ситуации помагат любимата плюшена играчка и уверението на родителите, че ако не иска да остане в чуждия дом, те ще го вземат обратно вкъщи.

Да знам колко е часът
Преди да тръгне на училище, детето трудно се справя с времето и с показанията на часовника. Напразни биха били усилията ви да го научите да отчита времето по часовник. Затова пък може да ви се удаде с помощта на игри да тренирате чувството му за време. Например така: “Сега голямата стрелка показва 12. Когато стигне до 6, време е за обяд.” Или: “Можеш да играеш още ½ час, след това трябва да си лягаш. Това ще стане, когато голямата стрелка показва 12, а малката – 8.”
Децата намират пясъчните часовници забавни. Това е чудесно, защото с тяхна помощ може да тренирате чувството за време чрез игри, например при миене на зъбите.