Есента е приятна за разходки с бебе и с приятелки. Използвайте част от времето, прекарано в парка, за да стегнете бедрата и оформите дупето. Тренировките с количката са лесни, забавни, ефективни и помагат както да загубите част от излишното тегло, така и да се преборите с умората и стреса.

Подготовка

 • Преди разходката нахранете бебето и пригответе достатъчно вода и храна за часовете навън.
 • Облечете удобни дрехи и обуйте ниски спортни обувки. Ако е много слънчево, не забравяйте шапка – за вас и за бебето.
 • Пригответе си две малки бутилки с вода, които ще използвате за упражненията.
 • Носете часовника си.

  Загрейте за тренировката, като стигнете до парка с нормално темпо.
  Започнете тренировката, като направите 10–15 въртеливи движения на всички стави. Това ще ги подготви за упражненията.

  Бързо ходене (5 минути)
  Отмерете началото на тренировката. Вървете напред с голяма крачка, като изнасяте крака си колкото може по-далеч. Дръжте гърба изправен и корема стегнат. Стискайте силно количката, като стягате ръцете от китките до раменете, без да напрягате лактите. Опитайте да бутате само с едната или с другата ръка, за да използвате повече коремните си мускули.


  Ако сте родили преди по-малко от 6 седмици, ходете с умерено темпо и бутайте само с две ръце.

  Подскоци (2 минути)
  Отдалечете се на 20 крачки от количката. Обърнете се с лице към нея и се приближавайте, като подскачате на два крака и внимателно се приземявате, сякаш искате да го направите напълно безшумно. Колкото по-тренирани сте, толкова по-дълги може да са подскоците ви. Ако сега започвате да се движите по-активно, правете много ниски и къси подскоци, като стягате силно корема.

  Бързо ходене (3 минути)
  Ходете максимално бързо, сякаш искате да избягате, като държите количката здраво с две ръце.

  Кръстосано ходене настрани (5 минути)
  Застанете до количката в профил, така че да може да я бутате странично с изпъната ръка. Стъпвайте, като кръстосвате единия крак пред другия и след това зад него. Обърнете посоките в средата на 5-те минути.

  Разходка
  Ходете бавно 3 минути. Отделете още 4–5 минути, за да разтегнете прасците, бедрата, дупето и предмишниците.

  Релаксация
  В края на тренировката седнете удобно, затворете очи и се вслушайте в звуците на природата. За няколко минути се пренесете мислено на място, където сте се чувствали комфортно и спокойно. Припомнете си любими цветове, звуци, усещания. Бавно отворете очи и се върнете при бебето.

  Тренировката е най-забавна, ако я изпълнявате с приятелки. Обадете се на няколко майки, за да уговорите среща за следващото занимание. Две тренировки седмично в продължение на 2 месеца са напълно достатъчни, за да намалите теглото си и да стегнете тялото си.

  Вашите въпроси за калориите
  Мога ли да отслабна, без да изчислявам колко калории приемам? Това е напълно възможно. Когато се храните със здравословни, минимално промишлено обработени и вкусни храни, организмът саморегулира апетита, поддържа метаболизма оптимално висок и изгаря повече мазнини.
  Откога да започна да изчислявам калориите? Ако повече от 6 седмици се храните здравословно – от 3 до 5 пъти дневно, включвате в менюто си белтъчини, зеленчуци, плодове и полезни мазнини, но теглото ви не спада и дрехите ви не стават по-широки, време е да направите равносметка на калорийния си прием. В първите 6 месеца обаче, ако кърмите, не се ограничавайте!
  Как да се науча да изчислявам калориите? На повечето продукти е написано колко калории се съдържат в 100 г. Може да намерите съответните стойности и в интернет или в някоя книга за рационално хранене. Имайте предвид, че ако кърмите, за да сте здрава и да имате висококачествена кърма, дневно са ви нужни 2200–2300 калории.
  Какво да направя, след като разбера колко калории приемам средно на ден? Ако в момента поддържате теглото и формата си, първата стъпка е да намалите приема на калории с 10%. Имайте предвид, че след раждането заради преживения стрес и кръвозагубата възстановителният период е 6 месеца и трябва много да внимавате с диетите.
  Мога ли да изгоря повече калории с активно движение? Разбира се че движението помага на организма да изразходва повече калории. За съжаление не е възможно “да обезвредите” току-що изядения шоколад с 60 мин тичане. Храната влияе на сложна хормонална регулация, която не може да се компенсира само с движение. Обмяната на веществата е и генно заложена и има изключително голяма роля за изгарянето на калориите.
  Равни ли са калориите от различните продукти? 400 калории винаги са равни на 400, независимо от каква храна са освободени. Това е така, въпреки че различните храни имат различно влияние върху обмяната на веществата и горенето на мазнините.
  Включват ли се и калориите от алкохол? Алкохолът и захарта забавят и дори могат да възпрепятстват изгарянето на мазнините. В следродилния период може да си го позволите само в ограничено количество и при особен повод.

  Странно, но вкусно
  Омлет с ябълка и канела
  Яйцата са изключително полезни, ако искате да намалите теглото си, но приготвени по традиционния солен начин, могат да ви омръзнат. Предлагам ви една нетрадиционна рецепта, която е подходяща за цялото семейство.
  Продукти: 1 настъргана ябълка, 10 г краве масло, 2 яйца, щипка канела, 20 стафиди.
  Приготвяне. В тиган задушете ябълката и маслото. Когато придобият златист цвят, прибавете канелата и стафидите. Изсипете в купа и прибавете яйцата, като разбиете добре с тел. Върнете сместа за омлета в тигана и го изпържете , докато придобие хрупкава коричка. Консумирайте го топъл или студен.
  Омлетът съдържа:
  калории – 325
  белтъчини – 12 г
  фибри – 4 г
  мазнини – 19 г
  въглехидрати – 30 г