Лято е и само гъбите в гората могат да се съревновават с растежа на малкото ми момиченце. В съзнанието ми постоянно изниква споменът за кувьоза в родилния дом и съвсем слабичкото бебенце. Сега Рая е с кръгло личице, пухкави ръчички и крачета, енергични движения. За разлика от гъбите обаче, за растежа на Рая липсват двата основни фактора за тяхното порастване – слънцето и водата.

Бебе Рая отказва да пие вода

От д-р Обретенова – нашия педиатър, от „9 месеца“ и от лекциите на С „9 месеца“ на училище зная, че на бебето трябва да се предлага преварена чешмяна вода, но ако то отказва да пие, не бива да се насилва. Особено важно е това за бебетата, родени с ниско тегло, защото стомахът им бързо се запълва и това може да попречи на храненето и да забави наддаването. „Старите майки“ постоянно ме питат давам ли вода на Рая и ме уверяват колко важно е това през лятото. Всяка сутрин преварявам вода и пълня малко шишенце, но всяка вечер то остава пълно. Рая категорично отказва да пие вода. Имах подозрение, че проблемът може да е в биберона, от който тя не е свикнала да пие, но разбрах, че когато шишето е пълно с кърма, момиченцето ми я изпива.Шишето и контейнерчетата във фризера, пълни с кърма, са символът на моята независимост. Благодарение на тях мога да се виждам с приятелки, да обикалям магазините, а татко Цветан пък да нахрани малката си дъщеря.

Спокойствието и блаженството, които излъчва добре нахраненото бебе, карат таткото да се чувства горд и щастлив.


На война със слънчевите лъчи

В градинката майките се делят на две групи – „ранни“ и „късни“. Първите обикновено имат по-голямо детенце и заради неговия режим стават рано и още в 8–9  ч. са навън. Аз съм към втората група. С Рая излизаме на разходка чак към 10–10.30 ч., когато двете сме дремнали след най-ранното хранене, почистила съм дома, а дрешките на Рая са изпрани и проснати, за да съхнат в най-топлите часове на деня. Този режим налага специално внимание към силните слънчеви лъчи и местата за разходка. Още с излизането се опитвам с чадърче и с тензухени пелени да направя защитен и сенчест "балдахин" в количката на Рая. Все още не ползвам слъцезащитни кремове, които според повечето специалисти са подходящи за бебета над 6-месечна възраст. Търся сенчести места, а малката госпожица често е само по пелена и рокличка.

Първите приятелки
През този месец разходките ни са ежедневни и продължителни, а бебе Рая вече има първата си приятелка – бебе Андреа. Тя е родена около 20 дни след дъщеря ми, но е значително по-голяма, тъй като се е родила с доста по-високо тегло от Рая.  Бабите в градинката безотказно разпознават „по-възрастното“ бебе.
Рая вече има доста по-ясен поглед, внимателно и с интерес наблюдава лелите, надвесени над количката, и често им подарява не една, а много усмивки. Лъчезарността и общителността й много ме радват.

„Гладна съм!“   
Малката ми дъщеря има един основен повод за плач – глада. Тревожа се, че понякога не спазвам точно броя на храненията, а и часовете им не са фиксирани. Опитвам се да не я будя, когато дойде часът за кърмене, но и не го отлагам много дълго, защото момиченцето ми се събужда с плач, изключително гладно е и понякога ми е трудно да го успокоя и нахраня. Разбрах вече, че има дни, в които Рая спи повече, и дни, в които се храни повече – всъщност както е при нас, възрастните.

Докога ще хълца и повръща?!

Все още ме притеснява, че почти след всяко хранене Рая повръща значително количество кърма. Хълцането също е чест спътник, а не мога да го прекъсна с няколко глътки вода, защото тя не ги иска. Според лекарката това са нормални състояния, които се дължат на незрялост на мозъка и на хранопровода. Аз обаче не се отказах да търся решение поне на хълцането, което понякога мъчи дъщеря ми по 15–20 минути. Реших, че щом тя не иска да пие вода, ще й предложа кърма. Мигновено, само след няколко глътки от гърдата или от шишето, хълцането преставаше.

Подарък от Рая за мама!

През този месец няколко пъти направих опит да сложа край на нощното хранене. Отначало не бях сигурна дали Рая е гладна, когато през нощта се разбужда и заплаква. Уверих се обаче, че именно гладът буди бебето ми.
В края на този месец дъщеря ми поднесе страхотен подарък! След близо 90 безсънни нощи, през които съм заспивала за не повече от 2–3 часа, Рая изведнъж сложи край на нощното хранене. Вечер я кърмех след къпането в 22 ч. и още веднъж след около 3 часа. Надявах се, че някой ден след кърменето в 1 ч. Рая ще спи до сутринта. Една вечер я нахраних в 10 ч. и двете спахме до 7 сутринта! Така неочаквано дойде краят на безсънните нощи. Понякога сутрин Рая спеше и до 9 ч.

Оглупявам ли?
Все по-често се чувствам глупава и недосетлива. Съзнавам, че още ми липсва проницателността на по-опитните майки, убягват ми елементарни, логични неща, например, че бебето може да плаче, защото му е топло, а не само защото е гладно. През първите  динамични месеци спокойната и доскоро така подредената ми среда започва да се променя с главоломно темпо. Явно предизвикателствата и въпросите, които поднася всеки ден, водят до пословичното "оглупяване" на майката. Нас, младите майки, ни заливат с много информация, подложени сме на постоянен стрес (често неосъзнат), жертва сме и на все още бушуващите хормони, на преумората, която не позволява на мозъка да се възстанови. Вярвам, че всичко това е моментно състояние и че скоро ще възвърна разумното си поведение, дори и в трудни ситуации.

Спомени от утробата
Убедих се, че Рая има много хубав спомен от утробата. През третия месец на бременността с татко Цветан почти всяка вечер пускахме на нероденото ни бебе две наши любими песни на  Whitesnake. Няколко месеца по-късно разбрахме, че то ги чува, когато при познатите звуци започваше да танцува в корема ми:)
Сега сме сигурни, че Рая е запомнила тези мелодии. Пускаме й ги, за да я успокояваме – само след първите тонове плачът й стихва, а личицето й излъчва спокойствие. Будните й насълзени очи с любопитство търсят източника на прекрасния звук.

Първи постижения

Рая явно е наследила спортния дух на баща си. В края на този трети месец след едноседмични упражнения тя успя да се обърне от гръб по корем. Може би и аз й помогнах с честото, но не твърде настоятелно поставяне по корем. Тя все още не обръща особено внимание на играчките. Понякога за кратко спира поглед на тях, протяга ръчичка, но с това интересът й се изчерпва.

Като моделите

През този месец направихме първата професионална фотосесия на бебе Рая, за която благодаря на фотографа Любомир Борисов. Като истински модел, в продължение на повече от половин час дъщеря ни отправяше закачливи погледи към апарата, придружени с усмивки. Снимките с различни изражения на Рая, уловени с професионална техника и умение, ще са скъп спомен за нас.

Равносметката за този месец

Рая е пораснала с 2.5 см и е наддала 700 г. Това беше един топъл месец с едно все по-слънчево, общително и усмихнато бебе.