Варицела и скарлатина - напоследък все повече деца се разболяват, родителите са притеснени, а лекари сигнализират за голям поток от болни малчугани, чакащи пред кабинетите.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Съществува ли превенция и как да се справим, ако се окажем с болно детенце у дома? Д-р Татяна Стоева, детски пулмолог и педиатър, с призната специалност по детски белодробни болести от 2011 г., е наш гост, за да ни обясни всичко важно

Увеличението на разболелите се деца е с около 30% в сравнение с предходните две ковид години. Но според д-р Стоева родителите не бива да се тревожат, заради настъпилия бум, защото той е съвсем очакван, след времето на изолация. 

Научихме, че скарлатината е остра бактериална инфекция и разбрахме как се поставя диагнозата

А ако инфекция се установи, то как протича лечението? Д-р Стоева ни сподели, че в 90% от случаите се осъществява с антибиотици. 

Училище за родители - Вирусни инфекции на кожата при най-малките

Разбрахме и как да различим скарлатината от варицелата. Основната разлика при двете заболявания е, че скарлатината е бактериална инфкеция, докато варицелата - вирусна. При скарлатината рядко има респираторни симптоми - няма хрема и кашлица, най-често наличен симптом е само болката в гърлото. Варицелата се свързва с висока температура, кашлица, запушен нос, хрема, много типичен е и обривът. 

Хигиена на новороденото - среща на живо в Bulgaria Mall

В предаването имахме удоволствието да се срещнем и с Десислава Гамозова. Тя ни разказа ключови подробности в грижата за кожата и ни сподели кои са предимствата на медицинската козметика SebaMed. 

Гледайте цялото предаване >>> ТУК enlightened