Когато причините са медицински и лекарят е този, които препоръчва да се походи към оперативно раждане, е редно да се вслушаме в съвета на сепциалиста и да го последваме.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Има обаче много случаи, в които бъдещи майки вземат решение за секцио, водени от астрологически подбуди. Оказва се също, че все повече бременни дами поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота си. За да е сигурна появата на бебето в избрания момент, раждането е планирано чрез цезарово сечение .

Други пък чакат да се развият в професията си и чак тогава да създадат семейство и да родят дете. Това крие рискове, тъй като често при жените над 35 г. се стига до усложнения, които налагат оперативно раждане. При някои има и придружаващи заболявания.

Това са част от причините за ражданията със секцио, разказват акушер-гинеколози пред “24 часа”, след като излезе статистиката на Националната здравноосигурителна каса, че всяко второ българче през 2022 г. е родено с операция.

Тенденцията е от години, но за миналата направените цезарови сечения надминаха нормалните раждания. От общо 51 672, отчетени към здравната каса, 25 959 са оперативните, или 50,24%. През предходната година делът им е бил 49,79%.

Секциото крие много рискове за родилката, категорични са експерти. Затова и препоръките на Световната здравна организация са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Пъпната връв - първата осезаема връзка между майката и бебето

“Цезаровото сечение е свързано с рискове от кръвозагуба, рискове от инфекция, но най-големият риск е, че при последващо раждане може да има патология на плацентата”, обясни директорът на най-голямата АГ болници у нас “Майчин дом” проф. Иван Костов. При втора бременност, последваща вече едно прекарано цезарово сечение, може да се получи враснала плацента.

“Плацентата често има свойството да се лепва точно там, където е рязана матката. Така наречената враснала плацента е едно от най-сериозните усложнения в акушерството”, обясни Костов. А вследствие на това има голям риск от масивно кървене. "В такива случаи е животозастрашаващо състоянието на майката. Много жени умират заради тази враснала плацента,защото води до много голяма кръвозагуба”, споделя проф. Костов.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

10% от жените, страдащи от усложнения на матката след секцио, не могат да забременеят след това, казва и директорът на другата голяма АГ болница – “Шейново”, д-р Румен Велев.

Източник: https://knews.bg/