Възможно е за жена да роди на над 50 години чрез процеса на възпроизводство помощ с научно-медицински методи. Такива методи включват изкуствена инсеминация, инвитро оплождане (IVF) и донорска яйцеклетка.

Инвитро с донорска яйцеклетка - какво трябва да знаем

Успешно зачеване и раждане при жени над 50-годишна възраст обаче намалява като проценти поради нарушения във функцията на яйчниците, съществуват и други рискове -- преждевременно раждане, повишен риск от хромозомни аномалии и други здравословни проблеми както за майката, така и за детето.

Как забременях естествено след четири години борба и съвет за донорска яйцеклетка

Поради това, преди да се реши да се опита за късно раждане, жената трябва да се консултира с гинеколог или специалист по репродуктивно здраве, за да разбере рисковете и предимствата, за да бъде изборът ѝ информиран.

Ранна менопауза

Някои от известните жени, които са родили на около 50-годишна възраст, са:
1.    Janet Jackson - американска певица и актриса, която стана майка на момче именно на 50-годишна възраст (през 2017 г.)
2.    Brigitte Nielsen - датска актриса и модел, която ражда петото си дете на 54 години (през 2018 г.)
3.    Laura Linney - американска актриса, която ражда сина си на 49 години (през 2014 г.)
4.    Halle Berry - американска актриса, която гушва сина си на 47 години (през 2013 г.)
5.    Geena Davis - американска актриса, която се сдоби с близнаци на 48 години (през 2004 г.)

,,Дали е редно да станеш майка толкова късно?'', се питат повече хора, които виждат такива примери около себе си...

Макар и отговорите на въпроса вроден ли е моралът у човека все още да звучат противоречиво, целта на учените е чрез изследванията си да се приближават все повече до най-ранната бебешка възраст, за да стигнат до загадката на съвестта… Изборът да станеш родител е личен, макар и твърде отговорен. От физическа гледна точка лекарите препоръчват бременност преди 30 години, но всичко останало има и едно ,,ако''... Намерил ли си любовта, усещаш ли, че си готов, искаш ли или желанието за дете е плод на натиска на обществото? И все пак, ние даваме и няколко съвета за морала и съвестта за родителите, онези, сбъднали мечтата си за дете:

Като родители никога не пренебрегвайте етичното възпитание на детето още от най-ранната му възраст. В нравственото си развитие от съвсем малко то взема за основен ориентир моралните правила и изисквания, поставени от родителите и близките. Малчуганът формира първите си представи за това кое е правилно и кое не според тяхната оценка за определена постъпка или човек и според личния пример, който дават. Ето защо, за да научите детето на състрадание, давайте му пример какво е да си състрадателен. Ако искате да му покажете, че завистта е грозно чувство, не правете пред него коментарии, издаващи завистливи емоции, и т.н.
Семейството е и средата, където детето се сблъсква с първите етични дилеми. Как да се отнася към по-малкия си брат или сестра, как да постъпи, когато е направило беля – да си признае ли или да скрие от мама… И контактите с други възрастни и връстниците също са източник на усвояване на общоприети морални принципи и социални правила.
Детските игри също помагат за нравственото развитие на малчугана. Спазването на определени условия на играта и влизането в различни игрови роли стимулират установяването на норми на поведение и съдействат за общото етично възпитание.