Забелязали ли сте, че когато сте изнервена, и бебето до вас плаче и е неспокойно. Негативните настроения на майката много бързо се предават на детето, защото малчуганите са най-податливи на отрицателни емоции. Те инстинктивно поемат безпокойствата на родителите си. Докато още са малки, децата трудно осъзнават, че светът не е така добър и красив, както си го представят, и че съществуват много проблеми. Те трудно приемат, че от време на време мама и татко са в лошо настроение или са потиснати.


Често се срещат родители, които се опитват да предпазват детето си от неприятностите. Но никой не е казал, че за да сте добра майка, е необходимо да сте постоянно в чудесно настроение. Не е хубаво малчуганът да гледа изкуствената ви усмивка, защото веднага ще усети преструвката. Понякога е полезно да ви вижда и тъжна, притеснена или дори ядосана – защото това са нормални човешки състояния. Все пак, ако ежедневието ви е изпълнено с тревоги, това може да създаде редица проблеми. Според проучване в Сиатъл (САЩ), проведено сред 326 семейства, децата на жените, които са под постоянен стрес, страдат от стомашни неразположения два пъти по-често, отколкото децата на спокойните жени. За да запазите здравето на малчугана, успокойте топката!

Вечно бързащите
Прекалено заетите родители, улисани в печеленето на пари за семейството, често забравят да обърнат внимание на детето. Случва се дори когато се приберат вкъщи, те да затворят вратата и да продължат да работят, а през почивните дни да свършват домакинската работа у дома. Единственото, което можете да направите в тази ситуация, е да се замислите за кого работите толкова много. Липсата на родителско внимание е стрес за детето, а прекалено многото работа – стрес за родителите. Това едва ли е благоприятна среда за развитието на малчугана. Ето защо първата стъпка е дневно да отделяте поне един час на детето.

Капризното дете
Има деца, които не могат без мама и татко до себе си. Те обсебват родителите си и ги подлагат на непрекъснат тормоз. Ако детето ви е от този тип, не губете и минута повече, а променете графика си – самите вие имате нужда от почивка! Определете време само за себе си. Понякога и 5 минути лична свобода са напълно достатъчни.


Не подценявайте стреса от едно обсебващо дете. Нито един родител не може да издържи 24 часа в денонощието по 7 дни в седмицата със своето отроче, колкото и да го обича. Първото нещо е да осъзнаете, че сте жертва на детето си. Подобен вид стрес често води до физически неразположения – главоболие, болки в стомаха, в гърба.

Разсеяните родители
След като се научи да говори, детето започва да опознава света и да задава хиляди въпроси. То иска да знае всичко и да влезе в света на възрастните с повече знания. Често обаче родителите му нямат време и търпение за изчерпателни отговори. За да избегнете конфузни ситуации и да дадете на детето това, от което се нуждае – достатъчно информация и внимание, трябва да тренирате. Тренирайте търпение и най-вече толерантност към безкрайните въпроси. Ако сте под стрес и напрежение, успокойте топката с няколко физически упражнения. Майките могат да ходят на йога или на гимнастика, татковците да вдигат тежести. Оставяйте цветни листчета на важни места из къщата: “Дишай!”, “Спокойно!”

Неспокойните родители
Често мъжът и жената, които за първи път стават мама и татко, се притесняват за всичко – дали детето им е здраво, дали ще проходи навреме, кога ще изникне първото му зъбче, кога ще проговори... Стресът от тези тревоги може да повлияе сериозно както върху здравето им, така и върху бебето. Притесненията обаче няма да помогнат на детето ви да проходи по-рано. Разчитайте само на съветите на специалистите. Катя Пеева

2 минути за медитация
Възможно ли е да се отпуснете сред хаоса, когато яденето загаря на печката, детето скача на колената ви, а партньорът ви решава кръстословица и ви моли да му донесете още една бира?!
Да, ако комбинирате малко въображение и бавно, дълбоко дишане и всичко това само за две минути. Може да го направите седнала, легнала или просто да стоите права. Ще се нуждаете от неколкоседмични упражнения, докато усвоите методиката, но след това ще усетите, че го правите все по-добре и все по-бързо се успокоявате.
Усетете дъха си. Вдишвайте дълбоко, така че гърдите ви да се изпълват с въздух. Издишвайте рязко, като отпускате раменете и ги оставяте да падат надолу. Коремът ви да вибрира. Вдишвайте и издишвайте. Постепенно увеличавайте продължителността на издишването, докато не стане два пъти по-дълго от вдишването.
Затворете очите. Представете си топка, изтъкана от прекрасни усещания, която се върти в средата на корема ви и която потрепва с всяко поемане на въздух. Постепенно тя започва да слиза надолу и стига до едното ви бедро, като нежно масажира мускулите ви, стига до прасеца и ходилото ви и изчезва.
Продължавайте да мечтаете. Топката се връща, за да масажира всички схванати мускули на тялото. Бавно я оставете да обиколи цялото ви тяло.
Бум на емоции. Оставете топката да се пренесе в главата ви и там да се разпадне на хиляди малки топчици от положителна енергия. Когато отворите очи, ще се почувствате отпочинала, освежена и заредена с положителни емоции.