Несебър е един от най-старите градове в България. Той е любима туристическа дестинация както за българите, така и за чужденците. Ако допреди няколко години обаче в града можеха да се видят доста занемарени сгради и бунища, днес градчето прилича по-скоро на швейцарски курорт, в многобройните паркове на който щастливи бъдещи и настоящи майки обсъждат последните клюки.

Ели Кирилова, секретар на Община Несебър, председател на Комисията за раздаване на еднократни помощи при раждане, пред „9 месеца”

Каква е социалната политика на общината?
През последните години стана традиция в някои черноморски общини в страната при раждането на бебе общината да подпомогне финансово семейството. Това е прекрасна инициатива на местната власт, защото появата на дете е свързана както с много положителни емоции, така и с много разходи. По този начин се стимулира раждаемостта в района. От 4 години при нас младите семейства получават еднократна помощ от 2000 лв. Съвсем наскоро въведохме и нови условия за тези пари. Досега се изискваше и двамата родители да имат адресна регистрация в Община Несебър поне 5 години. Вече само единият родител може да е жител на общината. Другата основна промяна е свързана с факта, че много млади хора живеят на семейни начала. Затова след като бащата припознае детето, двойката може да кандидатства за парите. Последното условие е бебето да има адресна регистрация в общината. Улеснение за родителите е, че сумата може да се получи до 1 година след раждането. Така дори и детето да е родено в друг град семейството може да се върне и да кандидатства за парите.

Повишава ли се раждаемостта в града?
Тенденцията е много добра. През 2008 г. се родиха 1600 бебета. За община с население 22 000 души този показател е много добър. Факт е, че все повече млади хора се завръщат в родния си град. Дори и семейства, които са живели в чужбина, предпочитат да дойдат тук. Това показва, че Несебър е привлекателно място за младите.

Как се грижите за майките с деца?
В края на миналата година в града беше открита млечна кухня за деца от 1 до 3 години. Това улеснява младите майки, защото те получават висококачествена храна само срещу 1 лв. на ден. Подобна услуга изключително много помага на майките. Единственото условие е жената да се запише в кухнята предварително.

Как стои въпросът с детските градини?
Тази пролет отвори врати нова детска градина с 270 места. Съвсем скоро предстои да се открият и разширения на детски градини в Равда, Обзор и Св. Влас. Планираме да построим нова детска градина в стария град Несебър, която ще е в стила на архитектурните особености. Идеята е тя да се превърне в център за деца със специални художествени заложби, които ще се приемат с конкурс. Такива паралелки ще има след това и в училището. С откриването на детската градина общината реши въпроса с приемането на малките деца от града. Направихме това в началото на летния туристически сезон, за да могат семействата да са спокойни, че има къде да запишат детето си в разгара на лятото, докато са най-заети. След като започнат да работят и останалите детски градини, ще решим въпроса с местата за следващите 10 години.

Хотелите не ограбват ли площадите за детски площадки?
Община Несебър е сред общините с най-много детски площадки. Съвсем скоро предстои да се създадат и две нови площадки по проект „Красива България”. На 1 юни за Деня на детето открихме и три други площадки със зелени площи край тях. Всички те са съобразени с изискванията за безопасност. Миналата година по време на проверката на Комисията за защита на потребителите за детските пързалки се оказа, че общината ни е с най-много детски пързалки и с най-обезопасени детски съоръжения в България. Стремежът на общинската администрация и на кмета Николай Димитров е общината да се превърне в привлекателно място за живот. Това е и нашето мото – „По-добра община – по-добър живот”. Заехме го от големия китайски град Шанхай, който въпреки огромните си размери е много добре организиран.

Мая Ковачева

Кметът ще помага
Нури Димитрова, 35 год., бременна в 36-ата гестационна седмица, съпруга на Николай Димитров – кмет на Несебър.
Очаквам раждането всеки момент и като всяка бъдеща майка се притеснявам как то ще протече. Вече съм минала веднъж по този път, тъй като имам голяма дъщеря на 15 години – Юми, но все пак се страхувам от Големия ден. Лекарите казаха, че със съпруга ми ще се радваме на още една дъщеря. Решили сме да я кръстим Никол. Кака й е толкова развълнувана от предстоящата среща, че вече е купила купища дрешки.
Радвам се на лека бременност и почти през цялото време работех. Имам модна къща „Никол фешън”, в която изработваме детски дрешки и официални тоалети.
Чувствам се обичана, обгрижвана и много глезена бременна. Съпругът ми винаги е до мен и знам, че след раждането на Никол ще ми помага всеотдайно. Обещал е да вземе отпуск, за да става през нощта, когато бебето плаче, да му сменя пелените за еднократна употреба и да го къпе. В Несебър има много бъдещи и настоящи майки, на които до голяма степен помагат и амбициозните решения на съпруга ми като кмет. Той води изключително добра социална политика и младите семейства го оценяват.

Какви са предимствата да си бременна и млада майка в Несебър?
Камелия Димитрова, 28 год., майка на Георги, 1 год.:
Бременността ми беше чудесна. Почти всеки ден се разхождах, тъй като времето в Несебър е превъзходно, а и в града има много паркове. Доволна съм от условията, които общината ни предоставя. Вземам храна от детската кухня, което е голямо улеснение, а и синът ми я харесва. Новата детска градина вече работи и не се притеснявам да се върна на работа след няколко месеца.

Нели Лаля, 28 год., майка на Христина, 8 мес.:
Чувствам се превъзходно в Несебър. В града има чудесни условия за отглеждане на деца. Пълно е с млади майки, с които общувам. Ще остана у дома, докато дъщеря ми навърши 3 години.

Станимира Павлова, 30 год., майка на Рая, 11 мес.:
През зимата живях в Пловдив и въпреки че градът е по-голям, там почти нямаше къде да се разхождам. В Несебър е различно – има страхотни паркове, въздухът е чист, животът е много спокоен. Има много майки, с които сме голяма компания.

Стела Мечкова, майка на Верджиния, 3 мес.:
Преди да забременея, бях изцяло отдадена на работата си като певица на попфолк песни и трябваше да запиша нов клип. Прекъснах кариерата си и се преместих в Несебър. Градът е прекрасно място за живеене и дава много възможности. Бащата на моята дъщеря много ми помага и скоро мисля да се върна на сцената.

Катя Ангелова, 30 год., майка на Ели, 8 мес.:
Дълги години живях в София, но се преместих на морето. Несебър е прекрасен град. Въздухът е по-чист, животът е по-спокоен. Откакто се роди дъщеря ми, се разхождаме всеки ден. Парковете са чудесни.

Валентина Ганчева, 23 год., бременна в 8-ия месец:
Бебето беше планирано, но въпреки това много се притеснявах как ще протече бременността ми. Страхувам се и от раждането. Решила съм да родя със секцио. Лекарите ми казаха, че очаквам момче. Ще го кръстим Денислав. Доволна съм, че съм бременна именно тук, защото в града има много добри условия за майки с деца.