Колко да спи през деня детето? 20 минути или два часа? В леглото или в количката? Нуждае ли се то изобщо от следобеден сън? Прочетете мнението на експертите.

Наистина ли следобедната почивка е толкова важна?
Да, защото тя действа като еликсир на живота. Малките деца са изложени на много и често нови впечатления – по време на следобедната почивка те си отдъхват и преработват информацията. Според проф. Юрген Цулей от Университета в Регенсбург (Германия) по време на сън наученото се повтаря многократно, докато се запечата в паметта. Докато трае дрямката, се активират същите невронни връзки, както при ученето в будно състояние. Сънят дава възможност на детския мозък да съзрява и помага на растежа, тъй като по време на режима “стенд бай” в организма се отделя хормонът на растежа.

Трябва ли сънят винаги да е по едно и също време?
Би било по-добре да е така. Учените са единни в мнението си, че утвърденият дневен режим се отразява добре на децата. Това допринася за регулиране и на нощния сън. Добре е следобедният сън да се измества само по изключение и поради неотложни причини, например посещение при лекар. Биоритъмът на малките определя следобедната дрямка да е между 12 и 14 ч. След нахранване, когато тялото изразходва енергията си за храносмилане, детето, както и възрастните, е изморено и отпуснато – най-убедителният повод да го сложите в креватчето.

Може ли следобедният сън да се раздели на няколко части?
Защо не? Сънят е нещо много индивидуално. Той зависи от типа, от темперамента. Много жизнените деца се нуждаят от няколко паузи със сън, тъй като между тях те трябва да си поемат дъх от многото впечатления. Всъщност все едно е как се осъществява почивката – дали с 1 ½ часа следобеден сън, или с два пъти по 45 минути. Ако следобед детето ви е много възбудено и мрънкащо, вероятно повторна порция кратък сън ще му се отрази добре. Разбира се, това не бива да става много късно, за да не се наруши нощният сън.

Кое е най-доброто място за следобедния сън?
Много ясно, че това е креватчето на детето. Няма нищо лошо и да изведете спящото дете с количката навън. С напредването на възрастта обаче шумовете на улицата пречат на съня. До навършване на 6 месеца децата спят еднакво добре навсякъде.

Трябва ли в стаята да е тихо и тъмно?
Това не е нужно. Условията през деня са напълно приемливи. Достатъчно е стаята да е полутъмна и по възможност с по-малко шум, но без да се изключват всякакви звуци. Според д-р Бернхард Хох, педиатър и специалист по съня от Аугсбург, детето трябва да се научи да прави разлика между дневния и нощния сън. Освен това дневният сън не бива да е така дълбок като нощния и да не трае дълго. Това обаче не означава, че не бива да слагате детето в спалното чувалче и през деня. Облечено в него, то ще разбере, че е време за сън.

Какво да правя, ако детето ми не иска да заспи?
Ако детето не се  унесе след 15–20 минути, извадете го от креватчето. Сън по принуда не може да се осъществи, според проф. Цулей. Затова по-добре е да повторите опита след ½ час. След двегодишна възраст децата може да се оставят в леглото, без да спят. Това е по-добре, отколкото да нямат никаква почивка. По принцип следобедният сън се удава по-успешно, ако преди обяд детето се е налудувало, особено на чист въздух.

Колко дълъг да е следобедният сън?
Продължителността на следобедния сън зависи от детето и от възрастта му. Швейцарско проучване с около 500 деца между кърмаческа и 16-годишна възраст показва огромни различия между децата. Така например някои едногодишни са спели по четири часа на ден, други – само по ½ час. Средните стойности при 6-месечните деца са  около 3 ½ часа, при едногодишните – 2 ½ часа, при 1 ½-годишните – 2 часа. Важно е дневният сън да се съчетава с нощния. Ако установите, че детето спи по-лошо нощно време – заспива трудно, често се буди, бодро е рано сутринта, съкратете дневния сън.
Ако не сте сигурна, в продължение на една седмица водете дневник, в който нанасяйте всички почивки със сън. Ако детето ви спи твърде дълго следобед, след определено време го събудете. Според проф. Цулей така то бързо ще свикне с новия ритъм.

До каква възраст децата се нуждаят от следобеден сън?
Анкети показват, че през четвъртата година тази необходимост отпада. Някои деца още на две години не се нуждаят от подремване през деня, други с удоволствие си поспиват и в детската градина. Според д-р Хох колкото по-последователно са включени почивките със сън в дневния режим на детето, толкова по-дълго то ще ги приема като нещо нормално.
Как ще разберете, че вашето съкровище не се нуждае вече от следобедния си сън? Сигнали за това са, ако през продължителен период то не може да заспи в обичайното време, непрекъснато се върти и иска да се занимава със съвсем различни неща. Или когато се появят трайни проблеми при заспиването вечер и при нощния сън.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова