Перфектно за връзката ви
Движението и докосването са жизненоважни за развитието на новороденото. Освен това носенето на бебето укрепва връзката помежду ви, помага му да разпознава вашия мирис и гласа ви.

Проверете за копчета
Преди да вдигнете бебето, проверете дали по дрехите в горната част на тялото ви няма копчета или ципове, които могат да представляват опасност за детето – от одраскване или задавяне. За по-голяма близост опитайте директен контакт на кожата ви с кожата на бебето.Подкрепяйте клатушкащата се глава
Облегнете бебето върху гръдния си кош. Едната ви ръка да подпира гърба по цялото му протежение, а другата да е под дупето му. Вратните мускули на бебето са слаби, затова подкрепяйте главата му с рамото, с гръдния кош или с ръката си.

Нежно масажирайте гърба му
Ако бебето ви страда от събиране на газове в корема или от колики (придружени от силен плач), разтъркването на гърба може да донесе облекчение. Внимавайте главата на мъничето да не се клатушка напред – ако брадичката му се допира до гръдния му кош, дишането му може да се затрудни.


Положете го напряко върху тялото си…
Ако не можете да успокоите бебето, като го държите върху гръдния си кош, или ако искате да промените позата, положете го напряко върху тялото си с глава, опряна в сгъвката на лакътя ви.

…или по продължение на ръката си (от китката до рамото)

Добра позиция за успокояване на бебето е  да положите  гръдния му кош върху отворената си длан. С другата си ръка разтривайте гърба му, за да улесните отделянето на евентуално задържания въздух.

Повиване=сигурност

След плътната закрила в утробата някои новородени стават неспокойни от внезапната свобода да движат ръцете и краката си. Опитайте се да повиете новороденото в пелена или в чаршаф, за да му помогнете да се чувства по-сигурно.

Утеха от ударите на сърцето на мама
Някои новородени искат непрекъснато да ги носят. Носете бебето плътно до себе си, за да може да чува ударите на сърцето ви. Те го успокояват, защото му напомнят за блаженото време в утробата ви.

Плътно до мама със слинг
Когато носите бебето близо до тялото си, му помагате да се чувства в безопасност. В същото време ръцете ви са свободни. Приспособление за носене, в което лицето му е обърнато към вас, му позволява да ви гледа. По-големите бебета могат да се носят с лице, обърнато навън, което увеличава интереса им към околността.

Кои са неговите предпочитания
Новороденото може да изглежда крехко, но няма нищо лошо да експериментирате различни начини за носенето му. Някои бебета обичат да ги обръщат от една страна на друга, докато лежат на предлакътницата на мама с глава на дланта й, други предпочитат да са изправени. Изпробвайте различни пози, за да установите кои предпочита вашето бебе.

„9 месеца”