Пържена и лютива храна, стрес и безпокойство, множество проблеми… Доскоро се смяташе, че именно те са причина за появата на една от най-коварните болести на съвремието – язвата на стомаха. Едва ли има човек, който може да изяде цяла чиния люти чушки без проблем. През 2005 г. двама австралийски учени – д-р Бари Маршал и д-р Робин Уорън, получават Нобелова награда за медицина, след като доказват, че не храната, а вирусът Helicobacter pylori причинява пептичната язва и гастрита. Откритието потвърждава, че чрез лечение с антибиотици може да се избегне оперативната намеса. Галина Миленова, бъдеща майка и ученичка от С „9 месеца” на училище, е убедена, че именно заразяването с този вирус е причина за страданията й. „Бях на 6 години, когато ми поставиха диагнозата язва на стомаха. Спомням си болките и страданията, които преживявах. Повръщах, получавах киселини…”, разказва тя. Галина е в 8-ия месец и след забременяването си е очаквала


да започнат проблемите с язвата
На първата консултация тя съобщила на акушер-гинеколога за страданието си. „За щастие бременността ми е много лека. Не ми се гади, не повръщам, дори нямам киселини. Разбира се, винаги внимавам какво ям и диетата ми е стриктна. Избягвам суровите зеленчуци, тестените, пържените и по-тежките храни, не си позволявам люти ястия.” За съжаление в този период постоянно й се яде нещо от списъка на забраненото. „Има случаи, когато не  издържам и изяждам баничка или пица. След това обаче ми става тежко и ми се появяват киселини”, допълва бъдещата майка. Тя много внимава и какви лекарства приема. Отначало лекарите са били категорични, че проблемът й е причинен от медикаментите, които вземала. Освен че спазва строга диета, Галина готви здравословно и за 7-годишния си син Мартин. Въпреки доказателствата за вируса, причиняващ язвата на стомаха, бъдещата майка добре знае, че и некачествената храна допринася за стомашните проблеми. „Докато детето още е малко, по-лесно е да го ограничиш от някои храни като чипса или солетите. В училище обаче е почти невъзможно. Опитвам се да възпитам Мартин да се храни здравословно. Понякога обаче борбата е трудна. Въпреки това ще продължа да предлагам здравословна храна след раждането и на дъщеричката ми”, убедена е Галина.

Мая Ковачева
Снимки: Личен архив

Ужасните болки в стомаха
Язвата е дефект на лигавицата, която покрива стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Пептичната язва засяга стомаха. Обикновено се образува след действието на киселите храносмилателни сокове, които изпускат стомашните клетки. Вече е доказано, че болестта е резултат от инфекция с вируса Helicobacter pylori или от приемането на противовъзпалителни медикаменти (дори и аспирин), пушенето или употребата на алкохол.
Вирусът на язвата се открива при около 80% от случаите.

Опасните целувки
Доказано е, че целувките и страстните ласки могат да излекуват редица болести и да повишат имунитета на човек. За съжаление обаче интимностите са и рискови. Английски учени са потвърдили, че при целуване може да се заразите с опасния Helicobacter pylori.