Лятото най-сетне настъпи, дните станаха по-дълги, а времето – все по-топло. Наред с доброто настроение за предстоящите слънчеви отпуски се замисляме как да предпазим малчуганите си и да избегнем случаите на покачване на телесната им температура през този сезон. Памучни дрешки, шапка, стоене на закрито в критично горещите часове на деня… Но дали това е достатъчно, попитахме д-р Юлияна Йоргова, педиатър, ДКЦ „Чайка”, Варна. Ето какво ни разказа тя…


Какви са причините за фебрилитет (състояние с висока температура) при деца до 3-годишна възраст?В зависимост от възрастта и от сезона причините са различни. Правилно отглежданите деца до 1-годишна възраст рядко боледуват от вирусни инфекции, освен в периодите на епидемии, когато инфекцията завладява семейната среда. Честите причини за фебрилитет са свързани с никненето на зъбките, най-често в зимно-пролетния период, когато са изчерпани депата на витамин D в детския организъм. През зимните месеци слънцегреенето е недостатъчно, разходките са кратки, децата са облечени, така че ултравиолетовите лъчи контактуват само с личицето на детето. Другият път, по който детето получава витамин D, е през устата, затова е необходимо в менюто на малчугана да се включват яйчен жълтък, както и други храни, богати на витамин D. Развиващият се организъм във възрастта от 1 до 5 години трябва да се подкрепя и с продукти, съдържащи омега мастни киселини.
Най-честата причина за фебрилитет са инфекциите на горните и долните дихателни пътища, които изискват незабавна консултация с педиатър.


Какви са стойностите на нормалната температура? Има ли различия между телесната температура на малките деца и на възрастните?

Съществена разлика в стойностите на температурата при деца и възрастни няма. Счита се, че температура над 37° C е повишена. При децата обаче причините може да са различни. Например обезводняването през летните месеци може да доведе до т.нар. субфебрилна температура (от 37,1° С до 37,5° С). Тя не е повод за медикаментозна намеса, но е важно внимателното й проследяване.

По какъв начин е най-подходящо да измерим температурата?


Термометрите отчитат температурата по два начина: чрез кожен метод – под мишницата, или чрез лигавицата – в устата или ректално. При втория метод се отнемат 5 десети от измерената стойност (ако е измерена температура 37,5° С, реалната стойност е 37° С).

Дрехите могат ли да са причина за повишаване на телесната температура на малчугана?


Децата контактуват с околната среда чрез кожата, която заема значителна площ от тялото им, и лесно могат да се прегреят. Много често родителите допускат грешка, като обличат децата си с красиви дрешки от изкуствени материи, които спарват кожата. Също така е важно през летните месеци малчуганите да са облечени с по-светли дрехи от естествени материи, както и да носят шапка с голяма козирка.
През есенно-зимния период е важно детето да носи шал около вратлето, който задържа топлината.

Кое е първото нещо, което трябва да се направи, ако се установи, че мъникът има висока температура?

Първото нещо е сваляне на температурата – облекчаване на дихателните пътища (освобождаване от стегнати дрехи), влажни компреси, прилагане на антипиретични средства и не на последно място консултация с педиатър.

Какво да правим в случай на фебрилен гърч?

В случай на фебрилен гърч най-важното е да запазите спокойствие. След това трябва да се постави свещичка за сваляне на температурата и ако гърчът продължи повече от 10 минути, незабавно да се извика лекар. Много важно е да не местите детето и да не извършвате некомпетентни процедури – даване на вода или други течности.

Кога трябва да се приложат температуропонижаващи средства? Какви да са те?


Не е необходимо да се бърза със свалянето на температурата в случаите, когато тя е под 38 градуса, но ако рязко се покачи, могат да се използват средства за бързото й понижаване – свещички или капки, тъй като резорбцията на таблетките и сиропите е по-дълга. Повечето антипиретични препарати са с приятен вкус, с бързо действие с продължителност около 8 часа.

Каква температура трябва да се поддържа в стаята, в която е детето?

Температурата в стаята е в зависимост от възрастта на детето. Ако то е кърмаче, обикновено е в кошара и е завито, докато спи. В такива случаи в стаята трябва да се поддържа температура в порядъка на 21–22 градуса. Много важно е усещането за комфорт в помещението, тъй като термометърът показва температурата в тази част на стаята, в която е поставен, а в креватчето на бебето обикновено е с няколко градуса по-висока. Ако детето е над 1-годишна възраст и си играе в стаята, редно е температурата да е по-висока – около 22–23 градуса, за да не се налага да обличате детето с повече дрешки.

По кое време на деня е добре да извеждаме детето навън?

Разходките навън зависят от сезона и от възрастта на детето. Когато не вали, не духа силен вятър и температурата е над 0 градуса, може да разходите детето с цел аерация. Продължителността на разходката се определя от режима на детето. Стремете се да разхождате мъника по-дълго време, когато навън има слънце, защото така го закалявате.

Какво ще посъветвате родителите…

При децата има значителна разлика в средната температура на тялото, което показва, че тя не може да е единственият критерий за установяване на проблем при детето. Общият комфорт на малчугана е от съществено значение, като ние, лекарите, оценяваме общото състояние според различни симптоми. Един от тях е системата на светофара на NISE-UK. Симптомите са разделени на нисък-зелен, среден-жълт и висок-червен риск, като се отчитат: цветът на кожата и лигавицата, реакцията на социални знаци и плачът, дишането, тургорът на кожата, признаци за висока температура и нейната продължителност.

Активните субстанции на препаратите за овладяване на фебрилитета са на базата на парацетамола и нурофена под различни наименования (Нурофен, Панадол, Миг, Бруфен, Тайлол, Парацетамакс и много други), като максималната дневна дозировка за ибупрофена е 40 мг на килограм тегло, а на парацетамола – 60 мг. Идеалната фармацевтична форма в педиатрията е течната формула с дозираща спринцовка.

Разговора проведе: Даниела Граховска