Най-накрая е дошъл заветният момент, в който вашето вече пораснало дете се наслаждава на супи и плодови пюрета. Повечето родители бързат да купят какви ли не детски сервизи за хранене – чинийка с любими анимационни герои, пееща чашка или светеща лъжица. За съжаление малко майки и татковци се замислят колко безопасни са тези прибори и обръщат внимание повече на красотата, атракцията и… модата. Шарени чаши и чинии могат да се намерят навсякъде из битпазарите или в магазините “Всичко за 1 лев”. Но качеството на тези изделия е доста съмнително и родителите трябва сериозно да помислят, преди да посегнат към тях. Много често децата пият и ядат от сервизи за хранене, които насищат техния организъм с какви ли не вредни химични вещества като стирол или полистирол.


За да сте сигурни, че мъничето ви не поема нищо друго освен вкусната каша, следвайте няколко основни съвета за безопасност.

  • Задължително осигурете на детето собствени прибори за ядене. Не е подходящо то да ползва дори останалите в наследство от по-голямото братче или сестриче.
  • Пластмасовите съдове не са подходящи за хранене на детето, колкото и удобни да ви се струват. Най-добри са порцелановите. Те лесно се поддържат чисти. Следете само дали някъде по тях няма отчупено парченце. Ако откриете, че има счупено, изхвърлете съда.
  • Изхвърлете и алуминиевите прибори и съдове. Дългогодишни проучвания сочат, че в процеса на стареене на алуминия започват да се отделят силно действащи вредни вещества.
  • Най-добрият материал, от който трябва да са изработени приборите на вашето дете, е среброто. То е доказало качеството си. Без съмнение, ако разбърквате водата на малкото човече със сребърна лъжичка, тя ще има много по-свеж вкус и ще се отърве от всички нежелани микроби. За съжаление малко са хората, които могат да си го позволят. Компромисен вариант е лъжичките и вилиците да са от алпака.
  • Когато излизате на разходка, носете стъклено шише с вода. Забравете пластмасовото – то е за еднократна употреба и бързо старее.