Вероятно, като все още неопитна майка, твърде често си задавате въпроси, свързани и с необходимото количество вода за кърмачето и бебето. Предлагаме ви някои отговори, които сигурно ще ви направят по-спокойна и знаеща.

Колко е водата в тялото на здравото дете?
В тялото на доносените здрави новородени водата е 70–80%, а на недоносените – 81–85%. В края на първата година тя намалява до 61%. “Изсъхването" на организма е една от основните характеристики на растежа.

Защо е важно количеството вода в организма да е оптимално?
Водата в организма трябва да е в нормални граници, за да се поддържат основните функции: кръвообращението, работата на бъбреците, обмяната на веществата, телесната температура и др. Ако количеството й намалее, тези функции понякога дотолкова се нарушават, че има сериозна опасност за живота на детето.

Как се поддържа нужното количество?
Поддържането на необходимото количество вода в организма става като се постига равновесие между внасянето на вода и соли с храната и тяхното отделяне от организма. От поетата вода здравото новородено задържа само 1–2%, а останалата се изхвърля – около 59% през бъбреците, 33% през кожата и през белите дробове (чрез дишането) и 6% през червата.

Колко да е водата в организма?
Многобройни са факторите, които определят това. Ето някои от тях:

 • Количеството на солите в организма и преди всичко на натрия и калия. Обмяната на водата и обмяната на солите са тясно свързани. Натрият се намира в пространството между клетките, а калият – вътре в клетките. Всяка тяхна молекула задържа около себе си точно определено количество вода и от това зависи общият й обем. Тази зависимост има голямо практическо значение, тъй като чрез внасянето на соли може да се влияе върху обема на водата в организма. При здравото дете сложни и много чувствителни нервно-ендокринни механизми изпълняват ролята на стража. Те коригират допуснатите малки грешки при храненето и регулират количеството и състава на течностите в организма.
 • Бъбреците имат първостепенно значение за освобождаването на организма от поетите в по-голямо количество вода и соли. Важен и нагледен показател за доброто функциониране на бъбреците на кърмачето са обилно намокрените пелени.

  Колко е нужното количество?
  Необходимата вода за детето включва количеството, което е съставна част на храната, и допълнително приеманите течности. Колкото по-малко е детето, толкова повече вода му е нужна. Като се изключи първата седмица след раждането, при здравото новородено потребностите от вода на килограм тегло за едно денонощие са 150–200 мл, при кърмачетата след първия месец – 150 мл, към края на първата година – 90 мл, като постепенно при големите деца достигат 40–50 мл.
  Общото количество вода, нужно за денонощие, приблизително е: през първата година – 800 мл, на 2–4 год. – 950 мл, на 5–6 год. – 1200 мл...
  В някои страни педиатрите съветват до 6-месечна възраст на детето да не се дава вода, освен с храната. Тя трябва само да се предлага – ако му е необходима, то ще я приеме, ако не, ще откаже.

  Пие ли достатъчно?
  Страхът от недостатъчно поемане на вода е неоснователен, щом детето видимо е здраво, храни се правилно, наддава на тегло, има добър тонус и тургор на кожата, достатъчно обилно мокри пелените.
  Давайте по-настойчиво течности на здравото дете само през горещите летни дни, когато в стаята и навън въздухът е много сух и топъл.
  Увеличете водата и в периода, когато детето преминава от течна към твърда храна.

  Не пие ли много?
  Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Добрата новина е, че детето само се защитава, като отказва да изпие определеното му според вашата преценка количество течности. Ако все пак сте особено настоятелна и надделеете над неговата самозащита, то също само може да се освободи от излишната вода и соли, като намокри няколко пелени повече. Запомнете правилото: по-добре да изпие повече, отколкото недостатъчно.
  Не бива обаче и да прекалявате, защото системното насилствено и непрекъснато поемане на много течности запълва твърде ограничения стомах на кърмачето. Това може да стане причина то да отказва следващо хранене и да доведе до нарушения в растежа му. Нали опитът ви е убедил, че бебето не може да се съпротивлява – то поема това, което му давате...
  Осигуряването на течности е само част от изискването за пълноценно хранене. Кърмата е идеалната храна, в която има всичко нужно за здравото новородено и кърмачето.
  Правилното хранене се постига и ако се спазват точно изискванията при приготвянето на заместителя на майчиното мляко, млечните каши и др.
  Не определяйте сама най-правилния хранителен режим на бебето и на детето си. Консултирайте се с вашия педиатър. Изпълнявайте неговите препоръки. Така ще сте спокойна, че правите всичко възможно малкото ви съкровище да расте здраво и бодро.