Често къпането е голямо забавление както за малчуганите, така и за техните родители. Понякога обаче има редица препятствия по пътя към банята. Някои майки и татковци се чудят как детето им е прекарало цели 9 месеца, плувайки в утробата. Други пък измислят какви ли не трикове, за да извадят от ваничката малкия бъдещ олимпийски шампион по гмуркане. Ето няколко полезни съвета за родителите, които трудно се справят с дисциплината “къпане”.

Не искам да вляза!
Ако 3-годишният ви син се дърпа от банята като че ли всички чудовища го дебнат вътре и за нищо на света не дава да изчистите изцапаните му колена, поставете във ваничката няколко капки цветен бебешки шампоан. Така водата ще придобие странен син или зелен цвят и ще привлече вниманието на детето. Пуснете вътре плуващи играчки. Ако все още се налага да убеждавате момчето, сложете и пояса и надуваемата възглавничка.

Не искам да изляза!
Много деца, дори и по-малките, обичат да се къпят и започват да пищят, когато майка им се опита да ги извади от водата. Единственият начин да се справите с тази ситуация е постепенно да вадите една по една всички играчки от водата. Направете го така, че малкото човече да не види. Не добавяйте топла вода – нека тази, в която си играе детето, да изстине. Покажете му топлата пижамка и когато вече във ваната не е забавно, а водата е студена, просто го измъкнете.

Повече игра, по-малко хигиена
Със сигурност детето се забавлява в банята повече, отколкото вие. Изберете гъба и шампоан под формата на играчка.

“Риболов” с цедка
Ако малчуганът вече е излязъл доброволно от ваната, а вътре плуват поне 10 патета, слончета и пингвини, за да не губите време, използвайте голяма цедка и ги извадете наведнъж. Така ще си спестите усилия и труд.