Депресията е душевно състояние, при което доминират тъгата и самоподценяването. В някои случаи засегнатите могат да стигнат и до нежелание да живеят.


Депресираните трудно се адаптират към промените наоколо и тогава болестта може да се задълбочи или да се отключи нов пристъп. Поводът може да е най-различен – промяна на работата, на жилището, хронична психична преумора, личностни или финансови проблеми, трудна социална реализация, нежелана или тежка бременност, тежък следродилен период... В сравнение с мъжете жените боледуват два пъти по-често от депресия. Не случайно употребявам “боледуват”. Депресията наистина е заболяване

Тя не се появява внезапно, както стреса, а и трудно си отива. За съжаление все още не е открито точното оръжие срещу нея, а и хапчета за щастие не се купуват....
Депресираната жена се чувства излишна, неразбрана, недооценена, необичана, неспособна. Болестта има две форми: т.нар. екзогенна депресия – причинявана от външни дразнители, и ендогенна депресия – при хора с вроден песимизъм, които имат склонност да преувеличават лошото (“От мухата прави слон.”), неуверени в собствените сили (т.нар. “разяждащо съмнение”). Най-лошото е, че в повечето случаи причините са комбинирани – външни и вътрешни.

Какви вълнения терзаят бременната с депресия? Винаги тревожна и тъжна, бъдещата майка се притеснява дали ще износи плода и ако го износи, дали бебето ще е здраво. Тя се тормози за какво ли не – как ще роди, от какъв пол ще е бебето (ако близките имат твърдо предпочитание) и пр. След раждането, дори да е минало нормално, пак се появяват тревоги – ще се справи ли успешно с отглеждането на детето, всичко наред ли е с него, ще проходи ли навреме, ами ако се разболее... Често пред огледалото родилката безмилостно се анализира: “Сигурно ще оплешивея с този косопад”, “Наляла съм се като крава”, “Зъбите ми ще изпопадат”, “Бледа съм като мъртвец”... Младата майка се вижда осакатена само защото е дарила живот. Симптомите на депресията са главоболие (най-често безпричинно, което минава без лечение), необясними болки по всички части на тялото (особено в сърдечната област), които изчезват след вземането на валериан, сухота в устата, безсъние, безапетитие, разсеяност, пълна апатия... Сезоните също оказват влияние върху депресираните. Обикновено пролетта и есента задълбочават заболяването.
Лечението на депресията е дълго, упорито и комплексно. Приемат се определени медикаменти, предписани от психиатър. Много важни за добрия резултат са и рационалното хранене, както и строгият режим на труд, отдих, спорт.
Режимът на хранене, който ще предложа, трябва да се спазва продължително време и да стане задължителен за болните с депресивен синдром.
Основното е да се храните разнообразно и спокойно, като дневно сядате 3–4 пъти на масата. Консумирайте всичко, което ви се яде, с изключение на силно ободряващите храни – кафе, алкохол, много солени, кисели или лютиви ястия. При бременните и родилките алкохолът често задълбочава депресията. Забравете цигарите, защото никотинът стимулира образуването на адреналин – хормона на стреса. От особено значение е правилната диета
Включвайте в менюто си тлъста риба (тон, скумрия, сьомга) – печена, на скара, готвена. Тя ще ви осигури фосфор, който засилва паметта и активира мозъчните клетки, изпаднали в летаргия. Витамините В6, В9 и В12 ще поддържат добрия тонус на психиката ви. Консумирайте 3 пъти седмично риба. Същият ефект има и бирената мая. Тя е богата на много витамини, най-вече от група В и С, и минерали. Те се борят с хроничната умора, със смущенията в дейността на нервната система и прогонват тъжните мисли. Посягайте от време на време и към шоколада. Той е богат на магнезий, който подхранва доброто настроение. А съдържащият се в сладкото изкушение фенилетиламин (форма на серотонина) осигурява енергия и спокойствие. Особено нужен е на депресираните, които в 90% са апатични и вяли. Обикновено околните ги смятат и за мързеливи, което не отговаря на истината. Малко шоколад – черен, кафяв, бял или течен, консумиран в “тъжни” дни, ще ви ободри и зареди с по-позитивни мисли. Подслаждайте с мед млякото, чая или кафето или хапвайте лъжичка от пчелния елексир. Той снабдява организма с витамини от група В и с витамин С, с магнезий, желязо, калий, мед. Съдържа и много флавоноиди. Медът е като страж – блокира лошото настроение и поддържа духа бодър.
Консумирайте най-вече пълнозърнест хляб, който внася захари – основните източници на енергия. Точно тази енергия, придобита от житните храни, се съсредоточава в ядрото на мозъчната клетка и спира спадовете в настроението. Ако сте бременна или родилка, яжте 300–400 г хляб дневно, даже и да не обичате. Приемайте го като лекарство, щом се чувствате потисната.
Добре е да не забравяте, че калцият и калият в сиренето също са изключително нужни на нервната система. През бременността и в кърмаческия период те са важни за костната система, за сърдечната дейност, за блестящата коса, за киселинно-основното равновесие...
Задължително включвайте в менюто си домати, червени чушки, червена ряпа, моркови, червено зеле... В тях има значително количество желязо и калий, магнезий, витамин С, които намаляват умората и тонизират организма. Червеното им багрило действа почистващо (антиоксидантно) на мозъка – изолира го от вредни агенти и гони лошите мисли.
Използвайте зехтин или слънчогледово олио. Съдържащата се в тях олеинова киселина е балсам за мозъчната клетка. Соята и соевите продукти също са оръжие срещу депресията. Белтъците, мазнините и захарите, които се съдържат в тях, доставят сила и енергия на всички органи и засилват издръжливостта на мозъчната тъкан.
Пийте ободряващ чай – най-вече зелен. Теинът в него повишава плавно кръвното налягане и ободрява за 4–5 часа. Добре е депресираните бременни и родилки 2–3 пъти дневно да пият по 150 мл от напитката, подсладена с мед. Подходящи са и чаят от малини, боровинки, мента, лавандула. Запомнете: в периоди на депресия поемайте много вода – до 2 л дневно. Дехидратираният мозък е приятел на депресията.
Яжте много пресни плодове и пийте сок от тях. Те ще ви направят по-бодра и здрава. Консумирайте бадемови и орехови ядки. Те също подхранват мозъка, като го отклоняват от леността и мислите за безизходица.
За бременни и родилки плодовете са без ограничение, но препоръчителното количество ядки е 3–4 пъти седмично по 100–120 г (печени или сурови, безсолни, но не пържени). Важна в борбата с депресията е и двигателната активност
Спокойните и плавни движения, разходката, умереният туризъм, плуването, гимнастиката Пилатес понижават адреналина и водят до душевна хармония. Танците също са добра терапия, особено ако танцувате на предпочитани мелодии, и то с любим партньор. Правете го по-често!
Живейте с настоящия момент, не се връщайте към минали грешки. Не се притеснявайте за бъдещето, защото то още не е дошло. Вярвайте, че то може да е радостно и изпълнено с положителни емоции. Само помислете каква наслада носи прегръдката с малкото беззащитно съкровище...