Някои бебета заспиват още щом положат глава върху възглавницата. Други обаче не са така кротки и трябва да сте по-хитри, за да се справите с тях и да ги сложите да спят. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които ще осигурят кроткия сън на бебето ви.


Извеждайте детето. Важно е дори когато времето навън не е толкова хубаво, да извеждате малчугана на разходка на чист въздух поне за половин час. Бебето ви обожава подобни “излети” извън стените на дома. То се запознава с нови неща, контактува с други деца. Не се отчайвайте от студа и дъжда. Облечете добре малчугана и го изведете. Не се затваряйте у дома през цялата зима! След разходката детето ви ще е спокойно.

Време е за баня. За предпочитане е да къпете бебето вечер. Докато детето е още съвсем малко (преди да навърши 2 месеца), този ритуал не трябва да продължава повече от няколко минути. Затоплете водата във ваничката около 37.5 °С. Възползвайте се от капането и постоянно говорете на вашето мъниче, докато внимателно го поливате с топлата вода. Не забравяйте гимнастиката и масажа след това. Те ще му помогнат напълно да се отпусне преди сън.
Уважавайте ритъма на бебето. В момента, в който мъничето покаже първите признаци на умора, най-добре не го насилвайте да остане будно, въпреки че е време за игра или навън още е светло. Сложете го в креватчето. Ако се опитвате да го разсейвате, то ще започне да плаче. Не чакайте, защото рискувате да изпуснете “влака” за страната на сънищата.

Д-р Пенка Цочева
педиатър