Екранно време за бебета и малки деца: 

Настоящите международни насоки препоръчват децата под две години да не прекарват време пред екрани, освен във видео чат със семейството.

Малките деца учат най-добре от реални преживявания, като физическа игра, игра навън, четене, творческа игра и социално взаимодействие със семейството и приятелите.

Видео чатът е ОК, защото детето ви общува с друг човек. Видео чатът може да подпомогне социалното и езиковото развитие на вашето дете. Също така може да помогне за създаването на връзки със семейството и приятелите, особено когато пандемията ограничава контактите на живо.

Ако вашето бебе или малко дете е изложено на приложения или телевизионни програми (може би защото по-големите деца ги гледат), важно е строго да ограничите времето и да използвате подходящо за възрастта, качествено съдържание.

Моделиране на здравословни навици за време пред екран: 

Дори и да не излагате бебето или малкото си дете на екрани, то вижда как вие ги използвате и започва да научава навиците за екранно време от вас.

Дори когато детето ви е много малко, можете да започнете да моделирате здравословна употреба на екрани за в бъдеще. Например можете да:

  • изключвате телефона си по време на вечеря
  • изключвате телевизора, когато приключите с гледането на програма
  • балансирате използването на екрана с дейности като прекарване на време на открито, четене и извършване на физическа активност
  • давате на детето си цялото си внимание и избягвате да проверявате телефона си, когато играете с него или го храните

Излагане на екрани: 

Вашето семейство може да има редица устройства като мобилни телефони, телевизори, компютри и таблети. Това означава, че вашето бебе или малко дете може да вижда изображения на тези екрани, когато други ги използват.

Добре е да сте наясно какво може да види вашето дете. Например, някои изображения в новините или във видеоигрите могат да включват насилие и да бъдат притеснителни за много малки деца, които може да не разбират напълно какво виждат. Защитете малките деца от този вид изображения и помислете за тяхното въздействие върху по-големите деца. 

Полезната информация е предоставена от Беббо - вашият джобен партньор в родителството.