Всеки ден в родилните зали по света лекари прерязват пъпната връв на хиляди бебета. След тази манипулация новороденото се отделя от мама и поема самостоятелно първите си глътки въздух на белия свят. Докато е в утробата, то е напълно защитено, а чрез пъпната връв се свързва със заобикалящата го действителност. По нея се транспортира всичко, което му е нужно, за да се развива. В редки случаи по време на родилния процес е възможно да настъпят различни усложнения, свързани с пъпната връв. Причините за тях може да са дължината, местоположението и прикрепването й.

Дължина и рискове

Пъпната връв е дълга средно 50–60 см. Понякога може и да е по-къса – около 30–35 см. В този случай има опасност тя да задържи предлежащата част на плода и това да удължи втория, най-болезнен период на раждането. Няколкото сантиметра по-малко могат да  причинят и постоянно опъване на плацентата, което пък крие риск от преждевременното й отлепване. Понякога пъпната връв се скъсява и се увива около някоя част на плода – най-често около ръката или крака. Когато това стане по време на раждането, може да се намали притокът на кислород към бебето и то да се чувства дискомфортно. Ето защо акушер-гинеколозите постоянно следят детските сърдечни тонове.

Случва се пъпната връв да е и по-дълга от 60 см. Тогава тя се увива около различни части на бебето – крачето, рамото или цялото тяло. Понякога по нея се образуват и възли. Също както и при по-късата пъпна връв, по време на раждането примката може да се затегне, да спре притока на кислород и да се наруши кръвообращението на бебето. В такъв случай се налага спешно родоразширение, а понякога и секцио. Възможно е увитата пъпна връв да задържи главичката на бебето в неправилно предлежание.

Местоположение

По време на раждането пъпната връв е успоредно до или пред бебето, което тръгва да излиза. Когато околоплодният мехур е цял, няма рискове за нея. Опасна ситуация е, когато тя изпадне и се заклещи между бебето, което е поело към белия свят, и таза на майката. Най-голям е рискът при недоносените, при тези, които са в седалищно или в напречно предлежание, както и при близнаците, при които околоплодната течност е по-голямо количество. От силното притискане кръвният ток намалява или напълно спира и бебето страда. За да спасят живота му, лекарите трябва спешно да освободят пъпната връв или да извадят бебето възможно най-бързо.

Как е прикрепена?

Обикновено пъпната връв е прикрепена към центъра на плацентата. В по-редки случаи – отстрани към ръба й или към околоплодния мехур. Възможно е по време на раждането съдовете на пъпната връв да се притиснат или при отварянето на околоплодния мехур да се разкъсат, което се съпътства от обилно кървене. За съжаление, това не може да се предотврати, но успокояващо е, че тези случаи са много редки.

Прерязването да се забави…

В процеса на раждането плацентата и пъпната връв започват да се свиват и отпускат. Така се изпомпва повече кръв към плода. Когато кръвотокът достигне необходимото ниво, пъпната връв спира да се съкращава (пулсира).

Прерязването на пъпната връв при новородените трябва да бъде забавяно с няколко минути, за да може повече важни стволови клетки да преминат от майката към бебето. Американско проучване показва, че в съвременните родилни зали пъпната връв се реже твърде рано (между 30 сек и минута след раждането). А забавянето на тази манипулация може да предпази бебето от кръвоизлив, анемия и др.

„Застраховка“ здраве

Все повече родители съхраняват стволови клетки, извлечени от пъпната връв на новороденото си бебе. Тези клетки имат способността да възстановят функциите на кръвната, имунната, сърдечната система и на различни органи в човешкото тяло. Стволовите клетки са т.нар. резервни части, чрез които съвременната медицина вече лекува успешно редица заболявания.