Коя е идеалната разлика между първото и второто дете? Отговорът на този въпрос е строго индивидуален за всяко семейство. Някои жени предпочитат да родят едва година и половина, след като са излезли от родилния дом с първородния син или дъщеря, други пък изчакват повече. Златното правило е, че


идеалната разлика между първото и второто дете е 3 години
Този период е благоприятен, защото вече почти е завършено емоционалното съзряване на по-голямото дете. То е станало по-самостоятелно и не е така болезнено привързано към мама. Кърменето (в повечето случаи) вече е приключило, а малкото може дори само да обува обувките си. Постепенно мъничето започва емоционално да се откъсва от родителите си. Именно на тази възраст по-лесно понася и новината за второ дете и ревността и завистта, че ще е на второ място няма да са толкова силни. Проблемът обаче е, че повечето жени предпочитат да родят отново, преди детето да е навършило 3 години. Те искат да се върнат на работа, страхуват се, че изостават в кариерата си или пък не са доволни от социалния си живот на майка и домакиня.

Ревността на първородното дете
е най-сериозната спънка, с която родителите се сблъскват. Важен е въпросът кога да кажете на малкото за бъдещото братче или сестриче. Не споделяйте новината веднага след като сте направили теста за бременност. Детето няма същата представа за време като възрастните. То не може да чака 9 месеца, за да види бебето. Не оставяйте и за последния момент. Това ще е голяма изненада, която мъничето може и да не приеме. Най-добре започнете да говорите за промяната от 4-ия месец на бременността. Тогава коремчето ви ще започне да личи и вече няма да можете постоянно да носите на ръце детето. Ходете заедно на консултации и покупки. Не пренебрегвайте първото дете, отделяйте му същото време както преди. Въпреки това след раждането бъдете готови да се сблъскате с ревност и завист. Несъзнателно повечето възрастни обръщат внимание на новороденото, независимо че по-голямото дете все още не е пораснало достатъчно, за да се грижи само за себе си. Така ласките, които то е получавало дотогава, рязко намаляват, защото бебето изисква доста грижи. Обикновено първородното трудно понася това. Емоционалното му развитие още не е стигнало стадия, в който може да разбере какво точно се случва. Ако първото дете е съвсем малко, то има нужда някой да го храни, да сменя пелените му и да му пее и чете така, както преди. Положението може да се улесни, ако таткото се включва пълноценно, особено в грижите за първото дете, или пък има на разположение баби и дядовци. Въпреки трудностите при отглеждането проучванията показват и предимства при раждането на породени деца. Когато разликата във възрастта е малка, братята и сестрите се радват на изключителна близост, общи преживявания и взаимна подкрепа, като пораснат.

Виолета Спиридонова
психолог

По-умното
Норвежки учени са направили проучване, според което първородните деца имат коефициент на интелигентност средно 103, вторите – 101, а третите – 100. Обяснението най-вероятно е, че родителите обръщат повече внимание на по-големите, докато вторите често са пренебрегвани. Обикновено майките и татковците се опитват да реализират мечтите си именно чрез първородното дете. Според друга теория по-големите имат повече отговорности, бързо се научават да се грижат за себе си и за околните. Очаква се от по-големите да се докажат първи и да се реализират.


Различните деца
В сърцето на родителите има достатъчно любов за всяко от децата. През последните години различни проучвания доказаха, че поредността на ражданията оказва влияние и върху характера на малчуганите.
Повечето първи деца са родени лидери и лесно решават проблемите си, както и проблемите на околните. Те са организирани и лесно намират извинение за постъпките си. Обикновено първородното дете без проблем общува с връстниците си и няма затруднения при комуникацията.
Второто дете често е облагодетелствано, защото е отглеждано от родители, които вече имат опит. В много случаи обаче то е по-глезено. Очаква всички около него да му обръщат внимание и да го обичат. Обикновено лесно манипулира околните. Има и случаи, при които второто дете е нещастно, защото все износва дрехите на по-голямото, трябва да му се подчинява и няма собствено лично пространство.