Сигурно сте чували от баба си съвета да се храните бавно. Вероятно обаче тя не ви е дала точно обяснение защо да го правите и каква е ползата от това. При проучване на специалисти от Университета на Роуд Aйлънд се установява, че при еднакви порции тези, които дъвчат по-дълго, поемат със 70 калории по-малко. Това се дължи на раздуването на стомаха и на промени в нивото на няколко хормона, свързани с апетита. За този процес е нужно време и затова бързото хранене предразполага към преяждане.


В два дни учените са предоставили на 30 доброволки еднакви порции от макарони с домати и сирене. През първия ден жените ги излапали колкото са могли по-бързо, а на следващия поемали храната на малки хапки. От време на време те прекъсвали и дъвчели всяка хапка по 20 до 30 пъти. Установило се, че през втория ден участничките в експеримента са приели значително по-малко калории. Освен този бонус учените напомнят, че бавното хранене помага и по-дълго да се наслаждавате на това, което консумирате.

Колко е била права баба ви!