Д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиниката по алергология на Александровска болница, София, пред списание „9 месеца“

Как може да се установи, че бебето има алергия?
Установяването на алергия става основно чрез два теста – кожни проби с алергени и изследване на специфични имуноглобулини от клас Е в серума. И двата теста дават една и съща информация, т.е. дали има алергизиране на детето към определени дихателни, хранителни или други алергени. Предимство на кожните проби е, че дават информация, която е по-близка до реалния патологичен процес, протичащ при детето. А предимството на серумните е, че изследването може да бъде извършено на по-ранна възраст и да се прилага при деца, на които не могат да се направят кожни проби.От каква възраст могат да се правят двата вида тест?
Най-често кожните проби започват да се правят след 3-годишна възраст, а серумните тестове – след 4–5-месечна възраст.

Има ли условия кога е най-подходящо да се направи тестът за алергии?

Ограничението идва основно от състоянието на детето. Важно е то да е в максимално успокоено от имунологична гледна точка състояние, т.е. да няма активна инфекциозна болест или автоимунно заболяване или в момента да има силна алергична реакция (астматичен пристъп, шокова или силна уртикариална реакция). Затова обикновено, ако е налице някое от изброените състояния, се започва медикаментозно лечение, докато детето се стабилизира. След това вече се провежда тестът.


Ако бременната вкъщи има домашен любимец, трябва ли да се раздели с него, за да не се причини алергия на бебето?

Ако в семейството има силно алергични хора, препоръчително е бъдещата майка да намали контакта с животински алергени включително и в дома си. Иначе наличието на домашен любимец не повишава силно риска от алергия за бъдещото дете.

При какви признаци и симптоми при детето родителите трябва да потърсят помощ от специалист алерголог?

Най-често това са симптоми по кожата, сърбящи обриви под различна форма, които обикновено се проявяват след консумация или контакт с алерген. Други срещани прояви са запушен нос, т.нар. грухтене, хъркане, воднист секрет от нослето. Естествено един от най-тревожните симптоми са пристъпите на свиркащо дишане и задухът, които съпътстват бронхиалната астма, или тежките отоци и обриви, които могат да са животозастрашаващи.

Съществува ли лечение на алергиите и след каква възраст?
Да, има лечение на алергиите. Основният  метод е имунотерапията, т.нар. хипосензибилизация. Целта е да се нормализира неправилната имунна реакция към веществата, към които детето е алергично и които предизвикват заболявания, за да не се налага приемане на допълнителни лекарства. Обикновено този метод на лечение отнема 3 до 4 години. Провежда се чрез различни препарати, основно поставени подкожно или под езика под формата на капки и дозатори, а при по-големите деца – и чрез таблетки. За добрия резултат е важно колко рано е започнало лечението, както и към колко алергена е чувствително детето. Успешно например се лекуват дихателните алергии, т.е. астмата.