Девет месеца, през които вашият организъм ви поднася различни изненади. Коремът се уголемява, сроковете на служебните задачи като че ли се скъсяват, напрежението расте. В тези месеци имате особена нужда от специален режим, който да ви тонизира и да ви зарежда със самочувствие.


 
Чести прозевки
Постоянно ви се спи, чувствате се уморена? Причината за това е пренастройването на обмяната на веществата на "вълните" на бременността. Независимо дали в офиса си седите на бюро, или стоите права, кратките нарушения на кръвообращението са нещо обичайно. Сърцето изпомпва за двама и трябва да се справя с увеличения обем на кръвта и нарастващото телесно тегло.

Какво да правите. Стегнете седалищните мускули, така че да усещате напрежение в бедрата, бройте до пет и отпускайте. Всички мускулни игри със стягане и отпускане стимулират кръвоснабдяването. Предимство – никой наоколо не забелязва тайната гимнастика, а в дългите заседания намирате отдушник. Упражненията с разтягане тонизират кръвообращението. Затова редовно се протягайте до върха на пръстите на ръцете и на краката. Може да използвате като повод прозявката...
Специален съвет. Обърнете внимание на дишането – поемайте дълбоко въздух, не го задържайте, а го оставяйте да преминава свободно, като вдишвате и издишвате равномерно.

Болки в гърба
Болките в гърба тормозят много бъдещи майки. Причината за тях са разхлабването на ставните връзки и преместването на центъра на тежестта на тялото с напредването на бременността.
Какво да правите. Застанете със здраво опрени на пода крака. Протегнете назад ръцете си. Навеждайте горната част на тялото напред, докато ръцете се опънат. Стягайте тазовото дъно. Бройте до 40 и отпускайте. Разтягането е истинска почивка за долната част на гърба. Стягайте и отпускайте тазовото дъно колкото може по-често. Правете го по всяко време – когато седите, докато чакате да дойде редът ви пред касата в магазина...

Мързел след 2 ч.
Положително най-ленива се чувствате, след като похапнете на обед. Как ви се иска да има наблизо креват и да поспите поне половин час. В офиса ви обаче няма дори малко диванче, а пък зоркото око на шефа строго следи дали всеки работи на делови обороти...
Какво да правите. Можете да прогонвате умората с малко хитрост.
 Излизайте на чист въздух. През обедната почивка правете кратка разходка из квартала (поне 15 мин). Кислородът освежава мозъчните клетки, а и бебето “се зарежда". На бюрото вдишвате само 6 до 10 литра въздух на минута, докато по време на разходка – 15.
 Подремвайте тайничко. Според американско проучване пълното отпускане 5–10 минути (не повече!) повишава работоспособността с 35%. Изпробвайте!
 Усмихвайте се! Сериозното лице ангажира 64 мускула, докато за широката усмивка са достатъчни 10. Още щом ъглите на устата се повдигнат, мозъкът започва да отделя хормоните на щастието. Трикът е, че мозъкът не може да различи дали усмивката е престорена, или не. Колко е лесно да го излъжете!
 Дъвчете дъвка. Дъвченето разхлабва челюстната мускулатура, мозъкът се снабдява добре с кислород, мисленето се стимулира.
 Помогнете на очите. При работа с компютър очите извършват около 30 000 движения на ден. Ясно е, че заслужават почивка. Затворете очи, поставете върховете на пръстите си върху външните очни ъгли и изтегляйте кожата леко по посока на ушите. През това време мигайте силно 10 пъти (повторете 3 пъти).
Специален съвет. Щом имате възможност, движете се, често сменяйте позата си. След като сте седели един час пред монитора, станете, отидете до кафемашината или пък си налейте чаша вода. Внимавайте стойката ви да е правилна – гръбнакът да е изправен, а когато сте права, бедрата ви да могат да се поклащат наляво и надясно. Това ще отпусне мускулите.

Тайни грижи за краката
При повечето професии краката не са ангажирани, но вените им са подложени на силно натоварване. При небременни те помпат към сърцето дневно около 7000 л кръв в посока, обратна на гравитацията, а при  бъдещите майки количеството е още по-голямо. Дългото стоене права или седнала и все по-растящият корем създават риск за вените. Резултатът е тежест в краката и често разширени вени.
Какво да правите. Не се заседявайте дълго на едно място. Постоянно намирайте повод да се движите – така ще се грижите за доброто кръвообращение на краката. Не ползвайте асансьор, качвайте се и слизайте по стълбите. Когато се налага да кажете нещо на колега от съседно помещение, не използвайте телефона, а отидете при него “на крака”. От време на време правете лека гимнастика на краката, която околните няма да забележат. Ето как: извършвайте кръгови движения със стъпалата, сгъвайте и разгъвайте пръстите. Или поставете дебела папка под бюрото, стъпете с пръсти върху нея и движете петите нагоре-надолу.
Дишайте дълбоко и дълго издишвайте. Това ще улесни оттичането на кръвта от вените.
Специален съвет. Носете удобни обувки и винаги имайте под ръка резервен чифт за смяна. Не обличайте тесни блузи и панталони и не обувайте ¾ чорапи.

Ваня Панайотова
инструктор по лечебна гимнастика