Сигурно се чудите защо детето ви постоянно слага и вади играчките от кутиите или пък разглобява камиончетата си. Веднъж след като открие колко забавно е да скрива предметите в кашони и кутии, то няма да се откаже да го прави. Малчуганите намират за интересно да пъхат предметите в опаковките им и след това с любопитство да ги вадят оттам. Вече като малко по-големи те се интересуват и какво се крие вътре в куклата или пък как се движи количката. Това е и причината да намерите плюшената мечка без един крак или пък камиона без предни колела. Криейки и разглобявайки предметите,детето научава много нови неща за света наоколо. Предлагаме ви няколко начина как да го окуражавате...

Предложете на мъничето играчки, които се слагат една в друга. Може да му дадете например кутия с кубчета, които се подреждат вътре. Подсказвайте му. Играйте на криеница и поставете куклата под завивката на креватчето. Научете детето, че когато кажете “навън”, куклата трябва да се появи, а думичката “вътре” означава, че куклата се е “скрила” отново под покривалото.

 Осигурете си помощ. Добре е да помолите малкото човече да прибира играчките си още от съвсем малко. Така то хем ще е наясно с понятията “вън–вътре”, хем ще стане по-отговорно.


„9 месеца“