Бебето ви е на повече от месец и с всеки изминал ден все по-жадно опознава света. Настъпва време и за първата тренировка – лягането по корем (най-добре върху корема на мама). Когато слагате бебето по корем, вие му помагате да развива нови умения и да укрепва тялото си. Първоначално го правете за не повече от минута два-три пъти на ден, като постепенно увеличавате времето, за да се стигне до половин час при 3-месечното бебе. Това обаче трябва да става само под вашето зорко наблюдение – в мига, в който усетите, че бебето се е уморило, преустановете тренировката.


Когато слагате бебето по корем, вие…
Подготвяте прохождането. Да, наистина е така. Поставянето на детето по корем е началото на неговата мобилност. Тези първи тренировки укрепват мускулатурата му, а движенията му стават по-координирани. Мускулните групи на врата заякват, то се учи да държи главата си изправена, а колкото по-силна и контролирана е горната част на тялото, толкова с по-голяма лекота в по-късен етап от развитието си детето ще успява да координира долните си крайници.

Проучвания на западни експерти показват, че бебетата, които са слагани по-често да лежат по корем, прохождат по-бързо…
Помагате му да опознава света. Представете си, че наблюдавате света само от легнало положение?! Със сигурност в един момент ще се почувствате доста ограничени. Разполагайки бебето да легне по корем, вие променяте хоризонта му и му позволявате да опознава света от различен ъгъл. Така то развива способността си да се ориентира по-добре в пространството и да тренира вестибуларния си апарат.