Трябва ли бременните и младите майки да мълчат при нетактичните въпроси и забележки на околните? Предлагаме ви помощ – как да отговаряте на най-честите злобни подмятания, които сигурно ще чуете.

"Да не би да сте бременна?"
Отговорът зависи от конкретната ситуация. Ако кандидатствате за работа, имате право да се измъкнете с контравъпрос: "Как Ви хрумна това?" По този начин си осигурявате малко време за размисъл. При други случаи също не сте длъжна да отговаряте с "Да" или с "Не". По-добре е да попитате дали има други въпроси към Вас и според настроението изречете това остро или с шеговито намигане.

"Странно е, че на тази възраст ще имате дете..."
Самоуверено: "Това е като хубавото вино – колкото по-старо, толкова по-добро." Дистантно: "Не бих искала да дискутирам това с Вас."

"Какво сладко дете! Всъщност кой е бащата?"
Възможности за отпор:

 • Чрез провокация: "Хубав въпрос – и аз си го задавам!"
 • Хладно отбиване: "Това знаят само тези, които са го правили."

  "Кърмите в парка? Това е недопустимо!"
  Отговор: "Аз пък намирам Вашата забележка за недопустима!" Ще подейства и ако се направите на наивна: "Ах, не се безпокойте, това не ме затруднява." Или пък контрирате с рязък тон: "Какъв е проблемът Ви?" Това сигурно би имало ефект…

  "Веднага махнете количката от стълбищната площадка!"
  Правното основание е налице, но особено ако няма асансьор, количката може понякога да се оставя на стълбището. Дружелюбният отговор, че сама не можете да качите количката, но сте я оставили така, че да не пречи, би помогнал, за да се избегне скандалът.

  "Не може ли децата Ви поне следобед да са по-тихи?"
  Можете да отговорите, че няма как да внушите на бебето да не плаче. И по-големите деца се смеят и плачат по всяко време, но не играят с топка или не скачат по време на законно утвърдената следобедна почивка в жилищния блок. Стандартният отговор е: "Децата са си деца, те нямат копче за спиране като телевизора."

  "Ама ти си още много закръглена!"
  Приемете подобна забележка просто като комплимент: "Да, благодаря, личи ли си, че съм по-свежа?" Самочувствието Ви ще ядоса отсрещната страна.

  "Остави го (детето – бел. ред.) да плаче – това не е навредило на никого."
  Шеговитият отговор би могъл да е: "Но сега силният рев вреди на ушите ми." Деловият отговор: "Знам, че по-рано сте постъпвали така. Но новите проучвания показват, че доверието на детето укрепва, когато се реагира на плача му и се правят опити то да се успокои."

  "Първо натрупай моя опит!"
  Деловият отговор: "Искам да се сдобия със свой собствен опит."
  Провокиращо-наивно: "Кой опит?"
  Безпощадно: "Не, благодаря, по-добре да не го правя!"

  "На тази възраст моето дете вече ползваше гърнето."
  Отговор: "Днес се знае, че импулсът за сухи пелени трябва да дойде от детето. И аз ще го изчакам."