Рахитът е заболяване, при което има нарушена минерализация на костите вследствие на дефицит на витамин D. През последните 10–20 години заболяването се среща по-рядко. Това се дължи най-вече на по-доброто хранене, начин на живот и отглеждане на повечето деца. Все още обаче някои деца страдат от леки форми на рахит. В ранната кърмаческа възраст симптоми на рахита могат да са изпотяването на главата и мокренето на възглавницата. След 6-ия месец може да се забележи слабо изоставане в двигателното развитие на детето. Опората на крачетата се забавя. Мускулният тонус може да е намален, а уменията, които детето е придобило, “да се позабравят”.
Никое от дивите животни не страда от рахит, защото те живеят под слънцето в своето естествено “облекло”. А човекът е осъдил рожбите си на риска да получат рахит, откакто е започнал да се облича, да живее в пещери, колиби, къщи и апартаменти без пряко действие на слънчевите лъчи, поради което в кожата не може да се образува достатъчно витамин D. Затова по света най-често рахит се среща в северните области, а най-рядко – на Екватора.


Американската педиатрична академия и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват на всички малки деца за профилактика на рахита да се дава витамин D.
Кои деца са изложени на риск от дефицит на витамин D?
На първо място най-застрашени са недоносените. От една страна, те се раждат с малък запас от този витамин и калциево-фосфорни соли, а от друга – бързото темпо на растеж при тях е рисков фактор за този витаминен дефицит. Защото рахитът е болест на бързорастящия организъм.

Друга причина за хиповитаминоза D е оскъдното излагане на слънчева светлина. Например, ако живеете в градски район, в който високите сгради и замърсяването блокират слънчевата светлина, ако бебето ви винаги е напълно покрито с дрехи и го държите само на сянка, ако не го извеждате през деня или ако винаги то е намазано със слънцезащитен крем, рискът от дефицит на витамин D е по-голям.
При тъмнокожите майки и бебета, за да се синтезира необходимото количество витамин D, е нужно по-дълго излагане на слънчева светлина. Колкото по-тъмна е кожата, толкова по-често да е излагането на детето на слънце.
Дефицитът на витамин D в кърмата, който, общо взето, е рядкост, и недостатъчното излагане на слънчева светлина могат също да доведат до развитие на рахит. Според информация на СЗО “...въпреки изобилните свидетелства, че кърмените бебета често получават по-малко от нужното количество витамин D, при повечето не се открива рахит, когато са кърмени до 6 месеца. Рискът от рахит се увеличава при деца, които се кърмят изключително или предимно след 6-месечна възраст, ако при майките им има недостиг на витамин D, ако децата не се излагат редовно на слънце и не получават допълнително витамин D”. Как да предпазвате детето от хиповитаминоза D?
Най-важното е редовно да го извеждате навън за да може организмът да произвежда достатъчно витамин D. Количеството слънчева светлина, нужна, за да се предотврати недостигът на витамин D, зависи от цвета на кожата, географската ширина, площта открита кожа, сезона, часа от денонощието, замърсяването на околната среда, употребата на слънцезащитни кремове, надморската височина, метеорологичните условия, количеството на витамин D в кърмата... Препоръките на СЗО са различни, защото са съобразени със съответните условия и практики.
За нашата географска ширина, ако на слънце е изложено само лицето на детето, седмичният минимум е два часа, а ако са изложени горните и долните крайници – 30 минути. Тези съвети са преди всичко за кърмените до 6-месечна възраст деца от бялата раса. Тъмнокожите имат нужда от повече престой на слънце (три до шест пъти повече!) за синтезиране на същото количество витамин D.
Детето може да не се извежда на слънце всеки ден, тъй като витамин D се складира в тялото. През лятото е уместно престоят на слънце да е до 10 ч. сутринта. След този час директното излагане е опасно. То може да предизвика изгаряне на нежната детска кожа, детето да получи топлинен удар или тежко обезводняване. Така че, както казват старите хора: “Всяко нещо – с мярка.”
Профилактиката на рахита трябва да започне още през бременността. Някои проучвания показват, че децата, родени от майки, при които има недостиг на витамин D, трябва да си набавят този витамин чрез храната, от добавки или от слънчевите лъчи. Ето защо се препоръчва бъдещите майки всеки ден да се разхождат на чист въздух и да се хранят пълноценно и разнообразно.
По време на лактацията добавянето на витамин D към храната на майката и излагането й на слънце увеличават този витамин в кърмата. В световен мащаб все още няма единно становище дали кърмещата майка или бебето трябва допълнително всеки ден да приемат витамин D. У нас е прието при здрави, родени в срок бебета медикаментозната профилактика на рахита да започне след края на първия месец
През лятото обикновено внасянето на витамина под тази форма се прекратява, защото детето си го доставя благодарение на слънчевите лъчи.
За предотвратяването на хиповитаминоза D голямо значение има и храненето
Кърмените деца боледуват много по-рядко и по-леко от рахит, отколкото децата, хранени със заместител на кърма. Въпреки че заместителите съдържат по-голямо количество витамин D, усвояването му от детския организъм е по-трудно. Богати на витамин D са яйчният жълтък, морската и океанската риба, черният дроб и др. Те трябва да се включват в детското меню. Профилактиката на рахита трябва да е строго индивидуална и да се определя от лекаря, наблюдаващ детето.