Най-голямото ви желание е вашето дете да е здраво и болестите да не го настигат. Знаете добре колко важна в това отношение е ролята на храненето. Предлагаме ви съвети, които вероятно няма да чуете от вашия педиатър, но които имат доказан ефект за доброто здраве на малчуганите.

Извеждайте детето
Често малките деца прекарват с часове на едно място – у дома, в детската ясла. Те се нуждаят от физическа активност не по-малко от възрастните. Когато тича, детето ви изгаря калории и укрепва сърцето, белите дробове, мускулите и костите си. Физическото натоварване увеличава енергията, подобрява самочувствието и позитивната нагласа към движенията.


Препоръчва се децата в предучилищна възраст да се разхождат най-малко по един час дневно, да тичат, да скачат, да плуват и по половин час да играят специални игри – криеница, федербал...
Мама и татко също трябва да са активни – добре е да ходите бързо около половин час дневно, за да поддържате нормално тегло. Ако често карате колело или танцувате, може да сте спокойни и за теглото си. Детето има нужда от здрави родители...

Сближавайте го с живота навън
Според учените посещаването с детето на зоологическа градина, музеи, спортни състезания... означава да го запознавате с разнообразието на живота. Общества, които инвестират в изкуство, развлечения и възможности за отмора, имат най-здрави деца. Вероятно основната цел е да се намали напрежението. Известно е, че стресът може да предизвика заболявания чрез отслабване на имунната система, а различните видове релаксация прогонват притесненията и тревогите.

Бъдете социална пеперуда
Приятно е да организирате купони с приятели и да разговаряте с тях по телефона. Дори десетминутните социални контакти, сравнени с безцелното прекарване на времето, подобряват паметта и скоростта на мисленето. Тъй като сдобиването с приятели и тяхното запазване е една от най-важните инвестиции още от детството, добре е малчуганът ви да знае, че имате приятели и да се старае и той да създава приятелства.
Можете да помогнете на детето си да развива своите социални умения, като организирате общи игри с други деца. Стеснителните деца имат нужда от колективни занимания, но не прекалявайте – достатъчни са 1–2 часа на ден.

Осигурявайте му зеленчуци и плодове
Ако приучвате детето си да яде плодове, това ще му помогне (както и на вас) по-късно да е стройно и по-здраво. Консумирането на повече плодове и зеленчуци може да намали и риска от някои злокачествени заболявания.
Предлагайте му по един плод и един зеленчук с всяко ядене. Децата често предпочитат задушени броколи, моркови и парченца портокал. Може да прибавяте настърган кашкавал към зеленчуците или сироп към някои плодове.
На 2–3-годишното дете ограничавайте плодовите сокове до около 250 г на ден, защото голямото им количество може да измести по-хранителните продукти, като млякото. Газираните и подсладени напитки съдействат за наднорменото тегло, затова ги изключете от менюто на детето.

Обезопасете дома си от химикали
Знаете, че трябва да заключвате химикалите, за да предпазвате детето от евентуално отравяне, но дали изобщо тези препарати са безопасни за употреба? Много от всекидневно използваните могат да дразнят очите, носа, дробовете и нежната кожа на детето. Не забравяйте, че децата дишат два пъти по-бързо от възрастните, а и белите им дробове още се развиват, така че страничните ефекти са сложни. Затова спазвайте строгите правила. Често проветрявайте жилището. Отваряйте някой от прозорците поне за десетина минути на ден – през зимата също!

 • Изтривайте обувките си на изтривалката пред входа или още по-добре е всеки да се събува преди влизане.
 • В близост до детската стая употребявайте пестеливо тоалетни води, парфюми и дезодоранти.
 • Не допускайте хлебарки и мравки у дома, не оставяйте на достъпни за тях места храна и вода и запушвайте отворите, през които досадните нашественици могат да влязат в жилището. Използвайте безопасни продукти за отстраняването им.
 • Не внасяйте цигари вкъщи. Сигурно ви е известно, че партньорът (сестра ви, баща ви...) не бива да пуши в помещението, в което е бебето, тъй като пасивното пушене увеличава риска от синдрома на внезапна смърт при новороденото, от бронхит, пневмония, астма и възпаление на ушите при детето. Нови проучвания показват, че докато не се изгонят цигарите от всяко кътче на дома, опасността от никотиновата отрова дебне бебето или детето. Още нещо – според експертите родител, който моли детето да му донесе цигарите или пепелника, трасира пътя му към този порок.

  Разрешавайте му да гледа телевизия
  Доста сте чели за вредата от пристрастяването на децата към малкия екран. Важна обаче е мярката и какво гледат. Естетично поднесените шоу-програми ги насърчават да пеят, да танцуват, да имитират, развиват фантазията и социалните им умения. Хубавото шоу излъчва положителни послания и стимулира детето да общува със случващото се на екрана. Подпомагайте активността му, като заедно гледате и обсъждате показваното. Опитайте се да ограничавате времето за телевизия на децата до 2 год. на ½–1 час дневно, а от 2 до 4 год. – до 1–2 часа.

  Усмихвайте се често
  От време на време всеки може да попадне в капана на лошото настроение, но постоянната мрачна нагласа се отразява зле на емоционалното състояние на детето ви. Проучвания доказват, че 3-годишните деца на депресивни майки по-трудно запаметяват и проговарят, имат проблеми с общуването и някои поведенчески отклонения.
  Изолацията, изтощението и всекидневното физическо претоварване действат потискащо на младите майки. Понякога най-обикновени неща могат да помогнат – лека гимнастика, срещи с приятели, разговори в семейството, удовлетворяване на собствените емоционални потребности. Ако това не прогони мрачните ви мисли, потърсете помощ от личния си лекар или от специалист.

  Не говорете пред него за диети
  От най-ранна възраст момичетата слагат знак за равенство между атрактивната външност и слабата фигура. А натрапчивата представа за необходимостта от спазване на диети може да се отрази зле на дъщеря ви и да създаде условия за нездравословно хранене. Затова не се оплаквайте от целулита си или не се присмивайте на някого за възпълната му фигура. Дори децата с наднормено тегло нямат нужда от силно ограничителна диета, която може да провокира в следващ период прехранване.
  Ако постоянно насърчавате детето да яде “полезни за него храни”, възможно е то тайно да се нахвърля на забранените лакомства. Вместо да криете шоколадовите бонбони, от най-ранна възраст запознавайте детето с полезните храни и съобразявайте менюто на цялото семейство с тях. Оставете малкото съкровище да реши кога е гладно и не забравяйте, че преди да започне да предпочита полезната храна, то първо трябва да се запознае с нея. Нормално е в началото да я отказва, докато свикне с вкуса й. Можете да се справите с тревогите около собственото си тегло, като предприемате някои малки, положителни промени в начина си на хранене и във физическото си натоварване. Запомнете – родителите са най-наблюдаваните от децата си учители по отношение на храненето и фигурата. Най-доброто, което можете да направите, е да сте образец за здравословно хранене и начин на живот за детето си.

  Осигурявайте му достатъчно сън
  Не се поддавайте на изкушението да оставяте детето вечер будно по-дълго от обикновеното. Само един час след обичайното за него време за лягане нарушава бодростта и функционирането на мозъка му. Постоянната липса на достатъчно сън прави децата раздразнителни, нарушава паметта и вниманието, уменията за заучаване, а може да причини и повишено кръвно налягане.