Cпособността да поемаме дълбоко въздух е нещо, което обикновено приемаме за даденост. Само когато ни нападнат настинките и вирусите, оценяваме колко e важно дишането. Но ако ние възрастите боледуваме сравнително рядко, децата, с тяхната крехка имунна система, са доста по-податливи на настинки. Кашляне, хрема, запушено носле – поне няколко пъти годишно, малчуганите минават през тези изпитания. Има дълги периоди, в които таблетките, сиропите и прахчетата се превръщат в ежедневие за малките деца. А медикаментите, колкото и да са важни за излекуването, могат да предизвикват неприятни странични ефекти и да увредят определени органи в тялото. 

Но какво да правим тогава? Няма как да не лекуваме детето! Значи трябва да намерим алтернативна терапия, която да е по-щадяща за крехкия детски организъм. За щастие има такова лечение – инхалаторната терапия е подходяща за лечение на хронични и остри респираторни заболявания и е една от най-ефективните опции за подобряване на дихателната функция. 

Ето няколко предимства, които доказват колко ценна е инхалаторната терапия. 

Моментално облекчава симптомите и спомага бързото оздравяване 

Характерно за инхалаторната терапия е, че тя успява да облекчи симптомите наистина много бързо – в рамките на броени минути. Как се случва това?

За провеждането на инхалаторна терапия се използват устройства, наречени инхалатори. Тези устройства разпръскват лекарството под формата на аерозолна мъгла, която се вдишва и отива в различните части на дихателната система. Действайки локално и на точното място, лекарствата носят почти моментално облекчение, затова инхалаторната терапия е подходяща за използване и при спешни състояния - алергични реакции, астма и други дихателни усложнения. Любопитен факт е, че инхалаторната терапия има до 10 пъти по-бърз ефект, в сравнение с перорално и венозно прилаганите медикаменти.

Инхалаторната терапия може да съкрати времето за възстановяване от остри състояния при респираторни инфекции, свързани с настинка и грип. Тази терапия може да работи заедно с други лечения, за да се ускори лечебния процес и да се гарантира по-бързо оздравяване.

Лекарството достига до всички части на дихателните пътища

Инхалаторната терапия позволява на лекарството да се отдели по всички отдели на дихателните пътища  – ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи, бронхиоли. Малките частици лекарство достигат безпрепятствено чак до белите дробове. Това прави инхалаторната терапия полезна не само за овладяване и лечение на стандартните симптоми (кашлица, хрема и запушен нос), но и за лечение на бронхит.

За да се случи това обаче, и лекарството да достигне до всички части на белите дробове, трябва да се спази едно важно условие. Инхалаторът, който ползвате трябва да произвежда аерозолни частици с оптимален размер. Частиците по-големи от 5 µм се натрупват основно в горните отдели на дихателните пътища, а тези с размер под 1 µм, се издишват и не се отлагат по лигавицата на респираторния тракт.

По-малко странични ефекти 

Когато говорим за лечение на деца, това може би е най-важното предимство – в сравнение с други форми на приложение на лекарствата, инхалаторната терапия има минимални системни странични ефекти. Едни от най-често използваните медикаменти за инхалация са кратко действащите бета-2 агонисти, подходящи за лечение на астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и тежка кашлица, често причинена от бронхит. Те действат като отпускат дихателните пътища и улесняват дишането. По-дълго действащите бета-2 агонисти също имат място в тази терапия – те намаляват честотата на кашлицата и действат през целия ден. Друга основна група лекарства са инхалаторните кортикостероиди, чиято основна цел е да намалят възпалението в дихателните пътища. 

Всички тези медикаменти са изключително необходими и полезни за бързото възстановяване на децата, но понякога водят до негативи и странични ефекти. 

Когато лекарствата се прилагат локално и чрез вдишване, нежеланите реакции не са толкова чести, както при използването на таблетки, сиропи и инжекции. Инхалаторната терапия позволява прилагането на по-ниска доза от активното вещество и щади детския организъм. И още едно предимство - черният дроб и стомашно-чревният тракт не се натоварват. Най-застрашени от възникване на странични ефекти са често боледуващите деца и децата с хронични заболявания. Именно за тях инхалаторната терапия носи най-големи ползи. 

И още едно предимство на инхалаторната терапия – лесна е като детска игра!

Да, използването на инхалатор е съвсем лесно. Поради тази причина, терапията е подходяща за прилагане дори върху бебета и малки деца. Инхалацията не изисква специално дишане, единственото нещо, което трябва да направите е да поставите маската на личицето на детето и да го държите спокойно за няколко минутки, докато течността в чашката на инхалатора се изпари.

И все пак е добре да спазите някои правила при избора на инхалатор. Той трябва да е подходящ за използване от деца и да работи сравнително безшумно, за да не плаши детето и то да остане спокойно по време на процедурата. В комплекта на Zаnо Inspire има специална маска за деца, а шумът от работата на инхалатора не надвишава този от обикновен разговор вкъщи. Допълнително предимство на Zаnо Inspire е, че произвежда частици със среден размер 3,8 μm, което осигурява равномерно разпределение на аерозолното лекарство във всяка част на белите дробове. Zano Inspire беше отличен и като най-добър инхалатор за деца в първите в България Mother & Baby Awards 2022 – конкурс, целящ да отличи най-добрите продукти, предлагащи грижа за майката и детето.  

Видяхме колко много предимства има инхалаторната терапия и колко полезна би могла да бъде тя за най-скъпите ви същества. Тя е щадяща и може значително да облекчи интензитета на заболяването. Така вие ще бъдете по-спокойни, а малките палавници ще се чувстват по-добре, без да им се налага да се отказват от игрите дори, когато са болни.