Планират ли бременността си българските семейства и коя е най-подходящата възраст за бебе? Майчинството или напредъкът в професията са по-важни за съвременните българки? Получават ли бременните достатъчно грижи и внимание от страна на медицинския персонал и склонни ли са на предварителна уговорка с лекар за раждането? Колко пари биха отделили за секцио?

Списание “9 месеца” направи проучване сред 102 бъдещи майки от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

77% от бъдещите майки споделят, че бременността им е била планирана и много желана. Повечето от тях старателно са определили датата, която е най-подходяща за зачеване, и усърдно са работили за бебе. За 23% обаче детето е било изненада. Най-често то се е появило след скъсан презерватив или поради липсата на каквито и да са предпазни средства.

80% от бременните са на мнение, че най-подходящата възраст една жена да има дете е до 30 години. Дотогава тя вече е достатъчно зряла както емоционално, така и физически, утвърдила се е в кариерата си, а най-често е и финансово стабилна. Едва 20% смятат, че по-младите жени – до 25-годишна възраст, трябва да станат майки за първи път. Според повечето от тях колкото по-рано това се случи, толкова по-добре е както за майката, така и за детето.


Организмът на жената в тази възраст по-бързо се възстановява от бременността и раждането, пък има и по-голяма възможност за второ, а дори и за трето дете.

86% от запитаните са категорични, че майчинството е приоритет за тях. На този етап от живота си те са загърбили кариерата и желанието за издигане в службата и са се отдали само на мечти за бебето и домашното огнище. Според бъдещите майки сега е моментът, в който трябва изцяло да се посветят само на детето и на неговото възпитание, а след това да мислят за професионалното си развитие. 10% обаче смятат, че бременността не бива да пречи на кариерата и са на мнение, че двете могат да се съчетават. Те успяват да ходят на работа и да посещават женската консултация и смятат да се върнат в офиса си възможно най-бързо, след като бебето се роди. За 4% кариерата е на първо място – преди бебето, защото то не е планирано и моментът на появата му не е желан.

55% от бъдещите майки са решили да поверят грижите за бременността си на специалисти от АГ болница. Според тях лекарите в този тип здравно заведение са най-компетентни и могат да се погрижат за тях, каквото и да се случи. От друга страна, специализираните АГ болници разполагат с достатъчно апаратура и в тях могат да се правят всички необходими изследвания, без да се обикалят други здравни заведения. Други 55% обаче са на мнение, че най-добре е бременността им да се проследява в частен кабинет. Най-често момичетата очакват повече внимание и грижи от частния медицинския персонал. 45% от бременните са поверили здравето си на специалисти от Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Към този център ги е насочил личният им лекар или някоя приятелка.

70% от запитаните са доволни от грижите и вниманието, които медицинският персонал им оказва по време на прегледите. Лекарят и акушерката отделят достатъчно време и отговарят изчерпателно на всички въпроси, които вълнуват бъдещите майки. Здравните работници съвестно назначават необходимите изследвания и попълват цялата документация. 30% от бъдещите майки обаче се оплакват от грубо отношение от страна на лекарите и акушерките. Много често бременните с часове чакат пред кабинетите за преглед или пък не им се назначават нужните изследвания.

65% от бъдещите майки са склонни на предварителна уговорка с лекар за раждането. Те очакват, че ако някой персонално се ангажира с тях, ще им обърне повече внимание и ще се грижи за тях, когато Големият ден настъпи. 30% обаче са на мнение, че не е нужно да се прави каквато и да е било предварителна уговорка и ще родят при екипа, на когото попаднат. Според тях всеки лекар на смяна трябва да се грижи с еднакво внимание и респект към родилката.

35% от бъдещите майки са склонни да платят сумата, която им поискат за раждането, стига тя да гарантира безпроблемната поява на бял свят на тяхното дете. Те няма да се пазарят с лекарите, ако им поискат пари. 30% са приготвили 500 лв., за да дадат на лекарския екип, а 2% са готови дори да извадят двойно повече – 1000 лв. 25% обаче са категорични, че няма да плащат за раждането.