Главоболието е типично неразположение за бременността, особено през първите три месеца. Умората, понижаването на нивото на кръвната захар и преди всичко стресът са в основата на силните болки. За тях допринасят и бушуващите хормони и увеличаването на кръвния поток. От хормоните “главните заподозрени” най-вече са естрогените. Защото те влияят на чувствителността на стените на кръвоносните съдове.

От главоболие до мигрена
През бременността някои жени получават мигрена за първи път, други пък необяснимо защо завинаги се отървават от нея. Увеличеното кръвоснабдяване през 9-те месеца може да окаже силен натиск върху кръвоносните съдове и това да доведе до мигрената. Допълнителни фактори са голяма умора, преуморени очи, дехидратация, глад или резки климатични промени.

Има ли разлики
Схващането на врата е едно от най-познатите болежки при главоболието. Типичен симптом е болката отзад във врата, която постепенно обхваща и предната част на главата. Главоболието засяга и двете страни на главата, докато при мигрената болката е само от едната страна и понякога може да се придружава и с разфокусирани образи или проблеми с очите. Бременните могат да страдат и от болки в областта на синусите – в горната част на носа и в средата на челото. Най-често тези болки са предизвикани отново от засиленото кръвообращение, което оказва натиск върху кръвоносните съдове в синусите. Може да ви боли главата и ако пиете много кафе или пушите.

Колко продължава
Обикновено след 3-ия месец бъдещите майки вече не се оплакват толкова често от мигрена или главоболие. Тогава нивото на хормоните се нормализира и женският организъм вече се е нагодил към настъпилите промени. Някои жени се оплакват, че страдат от главоболие и през последните няколко седмици преди да родят.

Противодействие
Лечението на главоболието зависи от причината. При главоболие може да вземате парацетамол в малки дози, но не бива да посягате към ибупрофена или аспирина. Почивайте си повече, яжте малко, но често, за да поддържане добро ниво на кръвната си захар и пийте много вода. Избягвайте чая, кафето, шоколада и алкохола, защото те обезводняват организма. Може да се преборите с главоболието с акупунктура, студени компреси, специални упражнения. Нежният масаж също помага. С два пръста, леко намазани с лавандулово масло, потърквайте челото си отстрани.
Ако страдате от мигрена, легнете в затъмнена стая и се опитайте да поспите. Мигрената най-често се отключва от умора. Може също така да вземете студен душ – това ще понижи налягането върху стените на кръвоносните съдове. Ако мигрената ви е отпреди да забременеете и вече сте вземали някакви предписани лекарства, задължително се консултирайте с вашия лекар дали те са разрешени за бъдещи майки.

Кога се налага посещение при лекар
Ако зрението ви се замъгли или усещате нетипично изтръпване на ръцете и краката, незабавно се консултирайте с лекар. В случай че ръцете, лицето и краката ви се подуват изключително много – това може да е симптом на високо кръвно налягане или дори на прееклампсия. Ако главоболието продължава много дълго, задължително посетете лекаря си.

Д-р Яна Стефанова
акушер-гинеколог