Още в първите дни след като научите, че сте бременна, ще усетите промяна. Предстоящите 9 месеца ще преобърнат много ваши навици и представи за живота.
В този период на полудели хормони емоциите ще диктуват поведението ви. Но не се тревожете – всяко чудо за… 40 седмици.Плача с повод и без повод
Повечето от бременните са податливи на различни емоции и не сдържат сълзите си. Не се учудвайте, ако очите ви по-често се навлажняват от обичайното. „Въпреки че се смятах за мъжко момиче, през първите месеци на бременността се вълнувах от всичко. Очите ми се пълнеха със сълзи дори при сцени от сапунените сериали. А веднъж избухнах в плач само при вида на бебешки дрънкалки”, споделя 31-годишната Александра. Не се безпокойте, че прекрачвате прага към лудостта – това са естествени хормонални бури, които водят до чести смени на настроението. Ако обаче тъгата или безпокойството ви са продължителни, консултирайте се със специалист. Може в организма ви да има недостиг на витамини или проблемът да е психологичен.

Мъжете вън!
„Дойде момент, в който не можех да понасям телесната миризма на съпруга си. Когато той се доближеше до мен, започваше да ми се гади. Сигурно щеше да се стигне и до развод, но търпението на мъжа ми спаси положението”, разказва 27-годишната Анита. Не се учудвайте, ако през 9-те месеца придобиете суперсетивност. Обонянието през бременността става изключително силно.


Кулинарни мании
Не са редки случаите, когато с очакването на бебето започват да се променят и кулинарните вкусове. Много майки, които, преди да заченат, не са понасяли броколи или маслини например, се вманиачават по тях. И обратното – любимите им деликатеси и сладкиши може да станат противни с напредването на бременността.

Стаята нагоре с краката

„В петия месец на бременността ми започнах да се дразня от интериора вкъщи. Непрекъснато размествах мебелите, сменях картините по стените. Бях на ръба на нервна криза, когато видях, че при боядисването на детската стая се получи почти лилав вместо розов цвят”, разказва 29-годишната Екатерина.
При много бъдещи майки се появява необуздано желание да вършат домакинска работа – да чистят и да подреждат дома, особено стаята за бебето. Все пак поставяйте си спирачки, защото прекалената активност увеличава умората и вместо да изпишете вежди, може да избодете очи.

Инспектор по магазините
„Още преди шестия месец започнах да обикалям магазините. Трябваха толкова много вещи за бебето. Но намирах кусури на всичко – колички, столчета за хранене, плотове за повиване. Веднъж на поредната шопинг обиколка една позната майка ме скастри: “Престани да намираш недостатъци, сякаш си инспектор по качеството. Няма идеални неща!”, споделя 35-годишната Сибила. Въпреки желанието си да сте перфектна, не придиряйте толкова. Опитайте се да балансирате и приемете, че нищо в живота не е съвършено.

Близките ме дразнят
„Не стига че заради големия корем вече не се побирах в колата и всичко ме нервираше, но и свекърва ми все се месеше в живота ми. Веднъж до такава степен се подразних от нахалството й, че направо й се разкрещях”, разпалено обяснява 30-годишната Маруся. Случва се някои бременни да показват неприязън към определени хора – свекървата, съпруга, шефа… Вярно е, че в тези случаи близките трябва да се съобразяват с вас, но все пак опитвайте се да сте търпелива. Досадникът, който ви дава съвети за щяло и нещяло, може би просто иска да помогне.

Назад към същността
„Странните ми настроения продължиха и през първите месеци след раждането. Люшках се между безгранична радост и тъга толкова често, колкото често се налагаше да кърмя. С течение на дните, през които аз и моето малко съкровище постепенно се опознавахме, започнах да възвръщам предишния си ведър характер. Изпитанието преминаваше и аз отново влизах в добрата си форма”, споделя 28-годишната Мариана.

“9 месеца”

Какъвто характерът, такива и реакциите


Зависимите. В тази група влизат внимателните, чувствителни и слаби представителки на нежния пол. Те изпитват различни притеснения, свързани с бременността,и често очакват успокоителни думи от другите. Винаги разчитат на подкрепата на партньора.
Страхливите. Те са кротки и нерешителни. Страхуват се от всичко, особено от бременността и раждането. Прекалено се безпокоят и все търсят чуждо мнение.
Силните. Тези дами са сигурни в себе си и не страдат от липса на решителност. Не признават чужди съвети и често подлагат на съмнение дори казаното от лекаря.
Те са организирани, старателни и обичат да планират всичко, за да избегнат неприятни изненади.
Веселите. Бохеми по душа, тези жени обичат да са в центъра на вниманието, затова максимално се възползват от състоянието си на бременни. Все търсят одобрение и често имат различни прищевки.
Песимистките. Тези тъжни бременни постоянно очакват да им се случи нещо неприятно. Несигурни, импулсивни и упорити, при тях настроението внезапно се променя.  Прекарват бременността си под влиянието на много страхове и мислят повече за възможните беди, отколкото за радостните мигове, които ги очакват.