Някои бъдещи майки са изненадвани от кръвоизливи от носа. Дори и да не ви се е случвало преди обаче, няма повод да се притеснявате. Кръвотечението от носа е чест спътник на бременните, особено през второто и третото тримесечие.  Причините са увеличеният кръвен поток, циркулиращ в тялото, и хормоналните промени, настъпващи със зачеването. Това създава напрежение на по-чувствителните носни капиляри и те се пукат. Мембраните на носа се подуват и изсъхват, особено през летните горещини или зимните вечери, когато топлината от парното изсушава въздуха вкъщи.

За щастие в повечето случаи неприятните кръвоизливи изчезват след раждането...

Какво помага?
 Намажете вътрешната част на ноздрите си с вазелин. Това предпазва от чувството на сухота.


 Ако ви е възможно, опитайте се да кихате „по-нежно“, за да предотвратите по-голямото напрежение върху капилярите. 
 Пийте много течности! По този начин носната лигавица се хидратира.

Какво да предприемете при кръвоизлив? 
 Седнете и облегнете главата си назад. Не е препоръчително да лягате, тъй като кръвта може да се стече към стомаха и да провокира гадене. Постойте поне 4 минути, като натискате с ръка ноздрата, от която тече кръвта.

 Ако тези мерки не помогнат и кръвоизливът е силен и продължителен, трябва да потърсите помощ от специалист. Възможно е честите кръвотечения от носа да са сигнал за повишено кръвно налягане или за желязодефицитна анемия. Ето защо, ако зачестят, консултирайте се с лекар.