Бременността предизвиква изменения в организма на жената. През този период могат да се получат и трайни козметични и физически увреждания – пигментации, стрии, напълняване, целулит, отоци, разширени вени, промяна на бюста и др.


Бременността е част, но не и единствената причина за образуването на стрии. През 9-те месеца могат да се появят по-светли или по-червеникави ивички по кожата. Причината за тях е разтягането на еластичните влакна в дълбочина при незасегната горна част на кожата. Тук известна роля играят хормоналните промени. Под тяхното въздействие съединителната тъкан буквално “се напуква”, набраздява, разцепва.

Основните продукти за лечение и профилактика на стриите трябва да съдържат активни съставки като алантоин, колаген, еластин и т.н. Най-добре е да се използва т.нар. подхранващ крем.
През бременността понякога се появяват и тъмни, характерни за периода, петна по лицето, най-вече в областта на скулите, горната устна, или по-дребни петънца, пръснати по-лицето. Пигментиращата система на организма е много сложна и това обяснява огромното разнообразие в оцветяването на кожата.

Активните вещества в съвременните избелващи продукти имат основно растителен произход. В козметичните продукти от последното поколение се набляга не на високите концентрации на различните компоненти, а на комбинацията на активни вещества, които взаимно засилват действието си върху процеса на пигментирането. Крайната цел е да се постигне по-пълен и траен ефект чрез атака, която действа на всички нива. Успехът при депигментиращите терапии в голяма степен зависи от способността на професионалния козметик да определи вероятния източник на проблема. Причини за пигментационни промени в кожата могат да са естественото оцветяване (лунички, които се появяват и изчезват в зависимост от степента на излагане на слънчевите лъчи) или родилни петна, витилиго, албинизъм (те не се предмет на козметичната терапия).
При всички случаи на нехарактерни промени в пигментацията на кожата от изключително значение е консултацията с дерматолог.
Временни или появяващи се на интервали промени в пигментацията на кожата могат лесно да се третират от козметик. Все пак най-важните фактори, от които зависи успехът на лечението, са продължителността на действието на причините за тези промени, редовното провеждане на терапията в козметичния кабинет и стриктното й поддържане в домашни условия. Добре се поддават на козметично третиране пигментни петна, които са получени в резултат на бременност, лекарствени средства, парфюми, излагане на слънчеви лъчи, кожа с белези (например от акне).
Всяка бъдеща майка, която е застрашена от пигментационни проблеми, трябва да е информирана за вредното влияние на слънчевите лъчи. Не бива да се смята, че само преките слънчеви лъчи са опасни. Има много случаи, при които по кожата се появяват по-тъмни петна и след продължително въздействие на непряка слънчева светлина. Все още не са изяснени причините за най-проблемната пигментация, поради което не е известна и профилактика за нея. Но няма съмнение, че трябва да се наблегне на продължителността на терапията в козметичния кабинет и вкъщи и на задължителната защита от слънцето.