Дебели ластични чорапи през лятото? Абсурд! Коя уважаваща себе си жена би сложила подобна грозотия под сексапилната си рокличка, че дори и да е с панталон, пак е ужасно. Съвременните бъдещи майки са поддържани жени и дума не може да става да накърнят този свой имидж. Всъщност ластичните чорапи не само са необходими, но и са много полезни. Те са пръв помощник срещу разширените вени и предпазват краката от подуване. Уви, през бременността това е често срещан проблем. Статистиката сочи, че у нас 47% от жените страдат от хронична венозна болест или разширени вени, при мъжете процентът е по-нисък – 30%. За съжаление ¾ от болните не се лекуват и често това води до сериозни усложнения.

Малките сини вени

Ако в рода си сте имали човек с разширени вени, шансът след време и вие да ги получите е голям. Доказано е, че един от основните рискови фактори е фамилната обремененост. Болезнените синьо-червени вени по краката могат да се появят и ако водите заседнал живот, храните се нездравословно и напълно сте забравили за спорта. Специалистите са категорични, че костната структура на жената може да издържи около 65–70 кг. По-голямото натоварване вследствие на наднормено тегло води и до появата на разширени вени. За съжаление обаче голяма част от бъдещите майки също имат подобен проблем на краката. „Две са основните причини за образуването на разширени вени през бременността. От една страна – в този период настъпват хормонални промени в организма на жената. Това влияе неблагоприятно върху стените на вените. Те стават по-пропускливи, често се появяват отоци по краката. Ако преди зачеването бъдещата майка е страдала от този проблем, той се засилва. Втората причина е тежестта на плода. Особено през втората половина на бременността бебето расте бързо и матката притиска вените над малкия таз. Така по механичен начин се получава застой на кръвта в долните крайници”, обяснява доц. Кузман Гиров, началник на Клиниката по съдова хирургия и ангиология към Военномедицинската академия в София.Кошмарната болка

Разширените вени се появяват, без да ги усетите. При първия стадий на заболяването бъдещите майки имат болки и тежест в краката. Често вечер или през нощта получават крампи (силноболезнени мускулни спазми). Понякога те са съпътствани с подуване и сърбеж. Първите забележими венички се появяват през втория стадий, а през третия те вече са ясно очертани.

Има ли спасение?

„Добре е бременните да знаят, че разширените вени, които получават по долните крайници и големите срамни устни, най-вероятно след раждането ще изчезнат. Ето защо те трябва да изчакат около 6 месеца след появата на бебето”, обяснява специалистът. „По-сериозен е проблемът, ако жената вече има разширени вени и планира бременност. Ако състоянието й изисква операция, най-добре е тя да се направи, преди да зачене. През бременността не се препоръчва подобна хирургична интервенция. Бъдещите майки, които страдат от това заболяване и то не е в напреднал стадий, могат без проблем да родят през естествените пътища. Секцио се налага само в много тежките случаи. Единственото условие е раждащата да е със специални ластични чорапи, докато бебето се роди. След това през първите часове й се дават медикаменти. Няма риск за детето.”

 
Упражнения за отмора

За да не се подуват краката ви и да не се налага операция веднага след раждането, през бременността спазвайте някои съвети. Те ще ви гарантират здрави крака и ще се сбогувате с разширените вени.
 Движете краката си при всеки удобен момент. Противно на общото мнение, кръвта в долните крайници се задвижва от мускулите и благодарение на интензивното дишане, а не от изпомпването на сърцето. Разхождайте се или правете кръгообразни движения с краката.
 Спортът е много важен и през бременността. Плуването и танците са най-подходящи както за вените, така и за вашето състояние.
 Избягвайте да стоите продължително време на топло. Горещината предизвиква разширение на вените. И без това сауната и кола-маската не са препоръчителни за вас през 9-те месеца.
 Обливайте краката си със студена вода вечер преди лягане. Това ще подобри венозната функция и ще намали чувството на тежест. 
 Борете се със запека, като хапвате повече храни, богати на фибри. За съжаление през бременността констипацията е често срещан проблем, а той води и до появата на разширени вени.
 Поставяйте малка възглавничка под краката си по време на сън. Това ще намали венозния застой.
 Помолете бъдещия татко да ви масажира възможно по-често. Ходилата и прасците ви ще оценят това.

Мая Ковачева