Каквато и да е болката при раждането, ако познавате начините за нейното облекчаване, ще може да я контролирате.

Сигурно искате да родите колкото може по-безболезнено. Каквото и да се случи в Големия ден и колкото и да ви боли, информацията за възможностите за обезболяване ще ви помогне да изберете предпочитания от вас начин.

Ароматерапия

Може да използвате специални масла за втриване в кожата, като добавки към ваната или за инхалации с гореща вода. Някои от тях могат да облекчат родилните болки – ура! Жасминът помага за усилване на контракциите, салвията (градинският

чай) може да ускори раждането, а тамянът предпазва от безпокойство и забавя дишането. Все добри новини!

Пружиниране върху топката

Това помага на бебето по-безболезнено да се придвижи по пътя надолу в правилната позиция. Всяко нежно докосване до тялото освобождава в кръвта хормоните на доброто настроение, наречени ендорфини, които облекчават болките. Търкалянето върху топката за раждане е чудесно средство за целта.

Покой

Създайте си собствено местенце в което и да е кътче на родилната зала. Слушайте любимата си музика със слушалки, преглеждайте списания и книги за развличане и се запасете с няколко предпочитани неща за похапване. Осигуряването на спокойна атмосфера ще ви помогне да се отпуснете, за да се справите по-лесно с предстоящото раждане.

Разсейване

Гледайте телевизия, разхождайте се или просто помолете партньора си, който ще присъства на раждането, да бръщолеви абсолютни глупости. Каквото и средство да изберете за отвличане на вниманието ви от мислите за болката, все ще помогне да я понесете по-лесно.

Епидурално обезболяване

При него в пространството над гръбначния мозък се въвежда катетър, през който се вкарва обезболяващо средство, за да се постигне безчувственост на долната част на корема. Това обезболяване е ефикасно, когато контракциите са силно болезнени. Тъй като обаче епидуралната анестезия потиска усещането на контракциите, изтласкването на бебето може да се затрудни и евентуално да са необходими други интервенции. Тази упойка може да забави раждането.

Обичана

Партньорът, на когото се доверявате при раждането, е по-ценен от лекарствата. Проучвания показват, че подкрепящият бъдещ татко намалява необходимостта от обезболяващи средства. Ако имате човек до вас от първата контракция до последния напън, това ще ви помогне да се успокоите, защото в организма ви ще се отделя хормонът на любовта – окситоцин. Когато сте спокойна, контракциите ще са по-малко болезнени.

Райска помощ

Сместа от кислород и азотен окис (“райски газ”) се вдишва в началото на контракцията и облекчава болката при кулминацията й. Единствените възможни странични ефекти са сухота в устата и евентуално усещане на опиянение – но това май не е толкова лошо.

Хипноза

Важно е да подготвите психиката, както и тялото си за раждането. Самохипнозата включва състояние, при което се чувствате отдалечена на километри или в света на фантазиите. Може да слушате компактдискове, което ще ви помогне да постигнете това състояние. Хипнозата помага да се укрепи вярата, че раждането е естествен процес, а не е нещо, от което трябва да се страхувате. Когато сте спокойна, уверена и въоръжена с ефективна техника на дишане и отпускане, ще пристъпите към процеса с позитивна  нагласа. Това помага за намаляване на напрежението и на адреналина, които причиняват голяма част от болките при раждане. 

Информираност

Ако сте информирана какво да очаквате при раждането, ще изпитвате по-малко напрежение и по-слаби болки. Проучвания показват, че много бъдещи майки нямат реалистични очаквания колко болезнено е раждането. Повече от половината от жените, които преди това твърдят, че не искат обезболяващи средства, променят мнението си по време на раждането.

Питайте

Задавайте въпроси и се доверявайте на отговорите. Когато знаете какво става в момента, ще се справяте по-добре с предизвикателствата. Опитвайте се обаче да не се фиксирате твърде много върху всяко нещо, за да се предпазите от излишно напрежение.

На колене

Ако застанете на колене по време на раждането, когато контракциите се засилят и следват бързо една след друга, позата ще намалява напрежението в кръста и ще помага на матката да се контрахира. Това пък ще направи контракциите по-ефективни и по-малко болезнени.

Похапване

Похапвайте нещо леко, за да поддържате доброто ниво на енергията си. Избягвайте тежките храни, тъй като кръвоснабдяването на стомаха ви е намалено по време на раждане и храносмилането е забавено.

Масажи

Ако масажите обикновено ви действат релаксиращо, вероятно такъв ще е ефектът им и по време на раждането. Топлината, натискът и естественият антихистамин, който се отделя на масажираното място, помагат за облекчаване на болката. А ако масажът се извършва от любимия, той ще ви достави допълнително чувство на комфорт.

Поклащане на бедрата

Разходката, танцът, въртенето, поклащането на бедрата помагат за придвижването на бебето през родилния канал. Всичко това ускорява процеса и го прави по-малко болезнен.

Иглотерапия

Има различни начини за прилагане на акупунктура по време на раждане. Ефектът на този метод се обяснява с предизвикването на производството на ендорфини и с прекъсването на болковите усещания чрез централната нервна система. Специалистите по китайска медицина твърдят, че акупунктурата помага за свободното протичане на енергията и кръвта и уравновесява тялото и съзнанието така, че организмът реагира естествено.

Отваряне на таза

Женският таз е моделиран от природата за раждането на деца и по време на бременността хормонът релаксин го прави по-гъвкав от обикновено. Така той е готов да се отвори при раждането. При лежане на гръб този процес може да спре. Тазът се нуждае от пространство, за да се разшири достатъчно за отварянето, така че му помогнете чрез позицията “на четири крака”, клякане или пружиниране върху топка, докато се подготвяте за раждането.

Охкайте спокойно

Охкането и стенанията може да не изглеждат много възвишено, но не бива да се притеснявате от тях. Ако така успявате да потискате напрежението, макар и временно, не се въздържайте.

Изправяйте се

Може да ви се иска да се свиете на кълбо по време на раждането, но изправянето ще помогне на бебето ви да се плъзне през родилния канал и това ще облекчи болките.

Включете въображението

Ако си представяте, че сте уверена, спокойна и успяваща да контролирате раждането, ще го повярвате. Това е нещо като репетиция на естествено раждане в спокойна обстановка. Тренирайте как искате да се чувствате по време на процеса. Тъй като разумът не прави разлика между фантазията и реалността, когато дойде време за раждане, всичко тренирано ще ви позволи да запазите спокойствие – точно както сте си го представяли във въображението си.

Дишайте

Ди-и-и-и-шайте! Звучи толкова ясно, но е странно как много бързо се забравят всички техники за дишане, които сте усвоили в подготвителните курсове. Матката извършва наистина тежка работа и се нуждае от добро снабдяване с кислород, което ще помогне и на вас да се отпуснете.

Йога техники

Йогата не само укрепва мускулатурата, но учи и на техники за отпускане. Потърсете курс по йога за бременни, който ще ви подготви за раждането, като същевременно ще ви предпази от евентуални неблагоприятни пози.

Подремване

Макар да сте истинско кълбо от нерви, опитвайте се да си осигурявате подремване, когато това е възможно по време на раждането. Ако успеете да съхраните енергията си, по-лесно ще се справите с напъните и така ще съкратите времето до излизането на бебето ви на бял свят.

 

Д-р Мария Владимирова

акушер-гинеколог