Д-р Здравко Минев, акушер-гинеколог и АРТ специалист в СБАЛАГ „Селена“, Пловдив, отговори на част от въпросите, които си задава всяка бъдеща майка. Какво сподели той пред екипа на „9 месеца“, ще научите от следващите редове.

17240228 1865222530400794 2674724356563795223 o

КОГА СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА БРЕМЕННОСТ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОСЕТИ АКУШЕР ГИНЕКОЛОГ?

Ако сте направили уринарен тест за бременност,той може да се позитивира един до два дни преди евентуалната дата на менструацията. Това, разбира се, не е 100% сигурно, защото дори тестовете на една и съща фирма понякога дават фалшиво отрицателни резултати, направени един след друг. Трябва да се знае, че отчитането на теста се прави до третата или петата минута. Кръвните тестове се позитивират 4–5 дни преди евентуалната дата на мензиса, но и тук може да има неточности. На 15-ия ден от овулацията кръвният тест е около 110–130.

Гинеколог трябва да посетите най-рано 7 дни след закъснението. Тогава плодният сак е около 4–6 мм и може със сигурност да се каже, че има бременност. В този момент нивото на кръвния тест е около 1200 (по-рано от 7 дни само може да се гадае и няма пълна яснота). Сянката, която се вижда на ултразвук, може да се сгреши с напречен срез на кръвоносен съд, жлеза, пълна с течност, или свободна течност в кухината на матката. При по-слабите жени ултразвуковият преглед може да бъде направен през корема, но при по-пухкавите методът не дава голяма точност и се налага преглед с вагинален трансдюсер.

БЕЗОПАСЕН ЛИ Е ПРЕГЛЕДЪТ С ВАГИНАЛЕН ЕХОГРАФ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ СЕДМИЦИ НА БРЕМЕННОСТТА?

Както вече споменах, ултразвуковият преглед е добре да бъде направен поне 7 дни след закъснението на менструацията. Образът през влагалището е много качествен и това кара почти всички колеги при 6–7дни закъснение директно да преглеждат пациентката през влагалището. Рискът от фалшиво положителен или отрицателен отговор е нищожен. Внимателно направеният преглед е абсолютно безопасен в първите седмици на бременността. Изключително важно е жената да бъде спокойна и отпусната. Ако се страхува и се притеснява, по-добре да не бъде преглеждана през влагалището. Стягането на мускулите на тазовото дъно може да направи прегледа болезнен, а това да предизвика контракции. Почти всичко в медицината се случва по-добре и по-лесно, когато пациентката е спокойна и се доверява на лекаря.

В КОЯ СЕДМИЦА СЕ РЕГИСТРИРА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ?

Със сравнително качествен ултразвуков апарат сърдечна дейност се регистрира в пета седмица и три дни. Често през корема е доста трудно, особено при корпулентни жени и при спортистки, които имат здрава коремна мускулатура. Голямо улеснение за лекаря е ултразвуковият преглед през влагалището. Още веднъж ще подчертая, че внимателно направеният преглед не крие никакъв риск, но ако по друга причина пациентката прокърви в същия ден, не можем да я убедим, че това не се дължи на него.

ЗАЩО ВРЕМЕТО ДО 12-АТА Г.С. СЕ ВОДИ НАЙ-РИСКОВИЯТ ПЕРИОД НА 9ТЕ МЕСЕЦА?

Причините за това са няколко. Първата е, че 92% от спонтанните аборти се случват до 12-ата г.с. и 98% от тези аборти се дължат на генетични дефекти. Човек не трябва да съжалява, че това се случва. Ако един такъв ембрион просъществува, рискът да се роди дете с малформации е много голям. Втората причина е, че прикрепването на хориона към лигавицата на матката – това, с което плодният сак се свързва с матката и обменя хранителни вещества и кислород, а впоследствие от него се развива плацента, – е много слабо. Най-малкото съкращаване на матката може да доведе до отлепване на хориона на плодния сак. Такива контракции се стимулират и от минимално физическо и психично напрежение. За- това е изключително важно бременната да е спокойна, да не води полов живот до 14-ата г.с., да няма запек или разстройство, да не пуши и да не извършва тежък физически труд. Контракциите в този срок се дължат на това, че мускулните клетки имат способността да се съкращават, когато се разтегнат. Бързото нарастване на плодния сак ги разтяга, а те в отговор на това се съкращават. Този ефект се потиска от прогестероновия блок, който в началото на бременността яйчникът осъществява, а след 14-ата г.с. се извършва от плацентата. Оттук произтича и следващата причина – ако жълтото тяло не продуцира достатъчно прогестерон, отпускането на матката е по-малко, възбудимостта  е по-голяма и като се добави слабото прикрепване на плодния сак за матката, всичко накуп увеличава риска от кървене и спонтанен аборт в този срок на бременността.

НОРМАЛНО ЛИ Е ЖЕНАТА ДА ЧУВСТВА МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ, ПРИДЪРПВАНИЯ И БОДЕЖИ В НАЧАЛОТО?

Напълно нормално е да има пробождане и опъване само отляво или само отдясно. Това не води до никакви последствия и не е необходимо да има тревоги. Не е нормално обаче да я болят и двата яйчника, да има болка над срамната кост като при менструация. При тези, които нямат болезнен мензис, не трябва да има стягане с болка – все едно, че нещо се свива на топка ниско в корема. След 15–16-ата г.с. е нормално да има по 5–7 контракции на ден, но не повече от 10. Нито една не трябва да е болезнена! При контракция коремчето става твърдо. Не трябва да има болка над срамната кост. Когато е права и ходи, коремчето винаги ще е твърдо. За да разбере дали това е контракция, трябва да легне и да се отпусне и така да си опипа коремчето. Контракцията, която трябва да я притеснява, е тази, която ще я накара да спре да ходи, да си сложи ръката на долната част на корема и да изчака да преминат стягането и болката. При такива оплаквания трябва да се потърси лекарска помощ. Тези контракции се случват малко по-често около 18–20-ата г.с. и около 28–30-ата г.с. Най-честите причини за получаването на контракции са физическото натоварване и психичното напрежение. Наличието на инфекция на влагалището, високата температура (над 38 градуса) и кашлицата също биха могли да провокират контракции.

ЧЕСТО, КОГАТО ИЗЧЕЗНЕ НАПРЕЖЕНИЕТО В ГЪРДИТЕ, ЖЕНИТЕ СЕ СТРАХУВАТ, ЧЕ НЕЩО ЛОШО СЕ СЛУЧВА С ПЛОДА – ИМАТ ЛИ ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА?

В действителност, когато загине плодът и хорионът започне също да загива, се намалява продукцията на естрогенни хормони и напрежението в гърдите намалява, но много преди това започват редица други оплаквания и това спадане на напрежението в гърдите в много редки случаи е ранен признак. Не е необходимо бременната да се притеснява и да започне да мисли само за това, защото ще си причини повече проблеми в далечно бъдеще. Психичното състояние на майката по време на бременността дава отражение на психичното състояние на детето, затова е хубаво тя да е спокойна и да няма дразнители. В тези случаи най-доброто е да бъде прегледана с ултразвук, за да спре да се притеснява.

ВЯРНО ЛИ Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ СУТРЕШНОТО ГАДЕНЕ Е ПРИЗНАК, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД С РАЗВИТИЕТО НА БЕБЕТО?

Не, не е вярно. Но от този въпрос разбирам защо толкова често ми се случва някоя бременна със страх да ме пита дали е лошо това, че не й се гади. Винаги отговарям на пациентките да се радват, защото обратното е много по-неприятно.

ПРАВИ ЛИ СЕ ЦИТОНАМАЗКА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ И КОГА?

Здравната каса изисква задължително в началото на бременността да се вземе цитонамазка. Аз лично не го правя, когато в последните 6–8 месеца е вземана цитонамазка и особено ако аз съм я вземал. При правилно вземане на цитонамазка при небременни жени в 80% от случаите се получава слабо кървене, което спира в рамките на 5–6 часа, но се изчиства от влагалището за 24 часа. При бременните това се случва в 98% от случаите (говоря за правилно вземане на цитонамазка). Това изкарва от равновесие бременната, въпреки че е предупредена за възможно леко кървене и води до нови прегледи и притеснения. Значимостта на цитонамазката е продиктувана от това, че имунната система е потисната по време на бременността и ако има недиагностициран ранен карцином на шийката, той ще прогресира много по-бързо и за съжаление, най-често с трагични последствия.

ПРЕПОРЪЧВАТЕ ЛИ ПРИЕМ НА ВИТАМИНИ ОТ МАЙКАТА?

До 14-ата г.с. на бременността препоръчвам на всички. Това е времето, когато на голяма част от жените спира да им се гади и могат да се хранят нормално. Ако една бременна в менюто си има ежедневно плодове и зеленчуци, тя няма нужда допълнително от витамини! Преди време на специализация в Германия зададох същия въпрос на една колежка. Тя ми отговори: „Тук хората се хранят пълноценно и нямат нужда да пият допълнително витамини”. Аз започнах да се смея, тя ме погледна учудено. Обясних й, че тревата, която те ядат, няма нищо общо с плодовете и зеленчуците, узрели на слънце – каквито са в България. Същото се отнася и за фолиевата киселина. Преди 30 години започна да се пише основно от английски и скандинавски автори, че липсата на фолиева киселина увеличава дефектите на невралната тръба. В същото време раждането на деца с дефекти на невралната тръба не беше често явление в България. Още тогава смятах, че нещата са пресилени, но статистиката им беше неоспорима. Категорично твърдя – до 14-ата г.с. (до момента, в който бременните не се хранят пълноценно) е хубаво да приемат витамини допълнително. Ако зададете този въпрос на някой представител на фирма, която разпространява витамини, отговорът ще е, че до 18-годишна възраст детето и майката трябва да приемат витамини, а дори ще препоръча това и за бабата и дядото в семейството.

ИМА ЛИ РАЗЛИКА ПРИ ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА БРЕМЕННОСТ СЛЕД ИНВИТРО И ЕСТЕСТВЕНО ЗАЧЕВАНЕ?

По принцип не. Съвършено същото важи и за раждането. Но не трябва да забравяте, че заради разнообразните предизвикателства и перипетии, през които са минали тези пациенти, те имат много по-изострена психика. Чели са доста в интернет и от позицията на ограничената информация и разбиране на проблемите те сами изискват от лекарите много повече грижи и внимание. С една моя пациентка, която познавам от дълги години, се пошегувах, че накрая на бременността й смятам да й подаря ултразвуковия апарат, с който работя, и да си купя нов, защото тя вече ще го е изплатила.

 

КАКВО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СЕРКЛАЖ ПРИ БРЕМЕННОСТ?

Това е доста спорен въпрос и мога да предизвикам гнева на някои мои колеги, които отричат серклажа. На конгресите те цитират много автори и публикации, които целят да убедят, че серклажът не дава по-голяма сигурност, но моето лично мнение се различава. Базирам се на практиката си и на резултатите, които имам. Смятам, че разликата произтича от това, че предлагам на всички мои бременни пациентки в 18-ата и в 28-ата г.с. да бъдат прегледани гинекологично, от което получавам информация за дължината на шийката, докъде пропуска пръст цервикалният канал, за големината на разкритието, ако има такова, и за консистенцията на шийката. Измерването на шийката с вагинален ехограф е от огромна полза. От това се виждат точната дължина и отварянето на вътрешния отвор на цервикалния канал, което много добре предвижда риска от преждевременно раждане. Мисля, че колегите не постигат добри резултати от серклажа, защото пропускат момента, в който трябва да се направи. При първите признаци на цервикална инсуфициенция проследявам пациентката след 2–3 седмици и ако има промяна, правя серклаж. Само серклажите, направени при жени, които имат инфекция във влагалището, не предпазват от преждевременно раждане.

ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪДЕЩИ МАЙКИ ПРЕДПОЧИТАТ ДА РОДЯТ СЪС СЕКЦИО, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАТ МЕДИЦИНСКИ ИНДИКАЦИИ ЗА ТАКОВА. КАКЪВ СЪВЕТ БИХТЕ ИМ ДАЛИ?

Професор Тимева изнесе много хубава лекция на конгреса по стерилитет тази година за страха от нормалното раждане, който кара жените да решат да раждат със секцио. Във всички случаи нормалното раждане е по-доброто за жената. Разбира се, не на всяка цена. Крайностите никога не са за предпочитане. Мога да ви кажа какво обяснявам на моите пациентки.

За майката най-доброто е нормалното раждане, за детето и лекаря най-доброто е секциото.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА ЗА МАЙКАТА:

Смъртността при секцио е 100 пъти по-голяма, отколкото смъртността при нормалното раждане. Това не са мои данни и наблюдения. Усложненията са 40 пъти повече, отколкото усложненията при хирургичните операции. Коремът ще бъде отворен и

никога няма да е същият – цял живот ще напомня за операцията. Възстановяването е много по-бавно, а болката след секциото и дискомфортът – много по-големи. Задължително е да има поне един човек, който през първия месец да помага на родилката.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА ЗА НОВОРОДЕНОТО:

Няма никакъв стрес и натоварване за плода при раждането със секцио. От друга страна, липсата на стрес води до малко по-бавна адаптация на новороденото след раждането. Избягва се рискът от неправилна преценка за възможността за нормално раждане.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА ЗА ЛЕКАРЯ:

Едно секцио трае 45–50 минути. Нормалното раждане може да трае 3–4–5 часа. Секциото най-често е планово и се прави в светлата част на деня, тогава има и много персонал на работа. Нормалното раждане по-често е през нощта – още една безсънна нощ за лекаря, когато не може да разчита на помощ от колегите. Невропсихичното напрежение за лекаря е много по-голямо при нормалното раждане, отколкото по време на секциото. Секциото е занаятчийска работа, при добре направена операция операторът ще спи спокойно в собственото си легло. И накрая, но не и без значение, уточнявам, че секциото е високотехнологична дейност и лекарят ще спечели повече пари от нея.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ НОРМАЛНОТО РАЖДАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА Е ОПАСНО И БЕЗРАЗСЪДНО.

 

Разговора проведе Виржиния Николова