Да родиш на възраст над 40 години понякога може да бъда изпитание. За щастие, аз нямах проблеми по време на бременността, въпреки че всички мои приятелки очакваха точно обратното. Натискът върху нервите ми беше много сериозен, постоянно получавах неуместни въпроси, дори такива от сорта на „защо чакаше толкова време, за да станеш майка“.

Нима трябваше да обяснявам на всеки любопитко, че не бях намерила човека, подходящ за баща и семейство. Питам се, как е възможно хората да са толкова несъобразителни, нетактични и дори нахални понякога?! Постоянно ми лепваха етикети – когато ме питаха на колко съм години (43 – за протокола) автоматично следваше въпросът, дали бременността е нормална или инвитро.

Уважаеми „журналисти“, забременях нормално на 43 години, защото тогава реших и пожелах да стана  майка и защото тогава срещнах наистина подходящ мъж. Не съм искала това да се случи на всяка цена, чаках правилния момент и човек. И да, за ваша изненада, аз нямах репродуктивни проблеми, бях с положителен тест на втория месец, имах лека бременност и нормално раждане – не чрез секцио.

Сега се радвам на прекрасен син и възнамерявам съвсем скоро да го зарадвам с братче или сестричка. Призовавам хората да бъдат по-толерантни към избора на другите. Ако можете да помогнете на някого, направете го, но не го карайте да се чувства неловко, само поради вашето мнение по дадена тема, особено ако става въпрос за деца.

Прочетете още: Във форма след раждането

Сигурно смятате, че съм изключение – на тези години да забременея бързо и лесно. Може би е така, но аз се грижа за себе си и ям здравословно, спортувам умерено, не пия, не пуша, приемам витамини и минерали. Начинът ми на живот е такъв, не е временно поведение.

На жените, плануващи бременност, пожелавам успех – дами, полагайте грижи за здравето си, някои неща са във ваши ръце!

Автор: Екатерина Симеонова, София