Във форма след раждането - може да се случи по-бавно, отколкото ви се иска. За много майки това е стресиращо. Имайте предвид, че тези килограми са натрупани в продължени на 9 месеца и не можете да очаквате да ги свалите с раждането за кратко време. Не правете грешка да се втурвате към диети веднага след раждането. Ако кърмите вашето бебе има нужда от пълноценна кърма. Яжте здравословно и се движете повече - по този начин ще отслабнете по-лесно и без излишно напрежение.

През периода на първоначално възстановяване след раждането излизайте по-често на разходка с бебето. Ходенето навън ще допринесе за здравето ви, но също и ще подпомогне процеса на отслабване. Разходката е добро средство за справяне със след родилната депресия (ако има такава). Ако все още не сте го направили, е добре да си купите подходящи дрехи. Нормалното качване на килограми през бременността е около 10-15 килограма. По време на самото раждане от теглото се загубват средно 5-7 килограма т.е. остават поне 5-8 килограма, които да свалите и това не бива да ви притеснява и да рефлектира върху вашата психика, защото това са бързо свалими килограми.

Възможно ли е да възстановите фигурата си след раждането?

Много майки възстановят теглото си за период до 1 година след раждането. Дори и да не кърмите бебето не започвайте веднага да правите диети и да гладувате, защото можете да увредите организма си. След като се възстановите от раждането и отново започнете да имате месечен цикъл, можете да стартирате със здравословна и балансирана диета. Загубата на тегло трябва да става постепенно, а не внезапно.

Подпомага ли кърменето процеса на отслабването?

Да. Кърменето подпомага отслабването през първите 12 месеца след раждането. Причината е, че за изработването на кърмата се изгарят калории. Самият процес на кърменето води до отслабване - около 500 калории на ден се изгарят само за производството на кърма. Но не разчитайте, че ще отслабнете само ако кърмите. За успешно отслабване е необходима комбинация от различни фактори - упражнения, физическа активност, ниско калорична храна. Добрата диета е балансираната такава. Трябва да продължите да поемате балансирано количество хранителни вещества. Добра комбинация е: ниско съдържание на мазнини + здравословно количество въглехидрати + средно количество протеини.

Как успешно и здравословно може да отслабнете след раждането?

  • Първоначално започнете да правите физически упражнения, като може да започнете с йога или пилатес.
  • Когато разхождате бебето ползвайте раница Кенгуру – по този начин изгаряте повече калории.
  • Хранете се здравословно, като приемате повече плодове и зеленчуци. Избягвайте сладки храни, мазни и тестени храни.
  • Яжте по-малко по-няколко пъти на ден. Това вероятно сте правила и през бременността (особено когато сте се борила със сутрешното гадене) и е добре да продължите по този начин. Така ще осигурите на организма си по-постоянен приток на хранителни вещества и енергия и ще ускорите метаболизма си.
  • Избягвайте псевдо-здравословната храна - например обезмаслено мляко и други.
  • Пийте повече вода. Със сигурност сте чували, че най-красивите и изящни модели казват, че пият поне два литра вода на ден. Водата почиства лимфните възли, премахва токсините и излишните мазнини, поддържа бъбреците и добрия метаболизъм. Особено полезна за отслабване.
  • Ако кърмите, не трябва да приемате по-малко по 1500 калории на ден. В противен случай това ще окаже влияние върху организма ви и съответно върху бебето. Няма да можете да осигурите нормалното количество хранителни вещества от кърмата за бебето.
  • Не забравяйте за секса. Някои жени погрешно смятат, че сексът след раждането е вреден. Това не е вярно - секса е най-приятния начин да отслабнете. Количеството изразходвана енергия при секс е равно на получената енергия при изяждането на голяма купа със спагети. Сексът подпомага отслабването точно в проблемните области: корема, бедрата.
  • Още един приятелски съвет: Намерете снимки от преди раждането, на които се харсвате най-много и ги поглеждайте всеки път когато пиете вода, правите физически упражнения и преди подготовката за секс. Важно е да знаете към какво се стремите - това ще помогне на тялото ви да постигне желания резултат. Така ще възвърнете формата си бързо, лесно и с добро настроение.

Milenita May