Колкото и пъти да ражда една жена, всяко раждане е различно физическо и емоционално преживяване, което бива очаквано с много смесени емоции – страх, радост, любопитство. За да успеете да се отдадете на процеса, добре е да сте достатъчно информирани и да отидете в болницата спокойни и подготвени. Една важна подробност, с която е добре да сме запознати предварително, е да умеем да разберем кога всъщност започва едно раждане.

Ето някои насоки, които ще ви помогнат да разберете кога е време да тръгнете към родилното:

Ако имате силни, постоянни контракции, които са в интервал около 5 минути една от друга, и всяка една трае около 1 минута и това се случва в продължение на 1 час, вероятно раждането започва! Мислете за това като за правило „5-1-1“.

Когато сте бременна с първото си бебе, понякога е трудно да разберете дали контракциите, които усещате са истински или подготвителни. Засичането на времетраенето на всяка една и времевите интервали между отделните контракции, могат да ви подскажат дали е настъпил моментът да тръгнете към болницата. Друг признак за начало на родовия процес е обилното изтичане на бистра, наподобяваща вода, течност. В този случай, вероятно е спукан околоплодният мехур. Ако терминът ви е близо, това събитие категорично слага начало на раждането.

Ако имате контракции, които са в съответствие с правилото 5-1-1 или смятате, че водите ви са изтекли, трябва да се консултирате с вашия лекар или акушерка. Дори да не сте сигурни в това, което се случва, винаги е добре да питате и да информирате лекаря си. Раждането може да започне по различен начин, с индивидуални специфики при всяка жена. Не бива да се притеснявате да споделите. Някои симптоми, като повишено секретиране на лигавицата или увеличено налягане в таза, също могат да бъдат показател за начало на раждането, макар да е възможно да се появят по-рано и по различни причини.Ако все още не сте близо до термин, но усещате контракции, които не се подобряват при почивка или пиене на течности, не трябва да чакате правилото 5-1-1! Потърсете лекар незабавно.