Освен по време на бременността тялото търпи големи промени и след раждането. Някои от тях са физически, a други засягат емоционалното състояние. Същевременно бебето също се сблъсква с някои физически неразположения, които често хвърлят неопитните родители в паника. Ето част от проблемите, които можете да очаквате в първите дни и седмици след раждането.

Температура. Поради резките хормонални промени и пренапрягането на женския организъм в първите дни или седмица след раждането е нормално да има повишаване на телесната температура. В такива ситуации е добре да останете на легло и да си почивате, колкото и да е трудно това след появата на бебето. Приемайте достатъчно течности, най-вече вода, за да сте добре хидратирани. Нанасяйте охладени компреси върху затоплените по тялото места. Можете да овладеете градусите с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Те са минерални субстанции, разредени на хомеопатичен принцип, напълно безвредни са и могат да се приемат дори от новородени. Няма опасност да навредят на бебето, ако кърмите, каквито са притесненията при употребата на химически лекарства. Ако температурата е до 38,5, приемайте Шуслерова сол №3 железен фосфат – по 1 табл. на всеки 5-10 мин., докато спадне. Тази сол спира възпалителния процес в начална фаза и подпомага защитната реакция на имунната система. Ако е над 38,5 градуса, към нея добавете и Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Тя действа енергизиращо и дава сили на тялото за по-бързо възстановяване. Редувайте по 1 табл. от всяка сол на всеки 5-10 мин.

Умора и слабост. По време на раждането може да загубите повече кръв и това да изтощи допълнително тялото ви. А бебето вероятно не ви оставя да мигнете цяла нощ. Дайте си възможност да си починете – оставете всички допълнителни задачи, които биха утежнили и без това натовареното ви ежедневие. Яжте здравословни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, пилешко месо, риба. Ограничете сладките и мазните продукти. Помолете партньора ви или някой друг от близките ви хора да помогне в грижите за бебето. Шуслеровите соли също разполагат с безопасен и ефективен арсенал, който да ви зареди с повече енергия. Освен Шуслерова сол №5, от която е добре да взимате по 5 табл. дневно, приемайте и Шуслерова сол №2 калциев фосфат. Тя помага за възстановяване на тялото на клетъчно ниво след операции, раждане, боледуване. Разтваряйте 10 табл. дневно в гореща вода и отпивайте по малки глътки от разтвора. Приемът се повтаря веднъж дневно до отшумяване на симптомите.

Лохии. Така се нарича кръвотечението, което е особено интензивно в първите дни след раждането и продължава няколко седмици след това. То е част от естествените процеси на възстановяване на матката, при което тя се свива и се изхвърлят съответно кръв и остатъчна тъкан. Тук отново можете да си помогнете с Шуслерова сол №5, която помага за регенерирането на тъканите, не допуска възникването на възпаления, защото има антисептична функции. Приемайте по 3 табл. на ден.

Болезнени гърди. Това се случва, когато започнат да се пълнят с кърма. Болката постепенно отшумява, когато започне кърменето. За облекчаване на дискомфорта помагат топли компреси върху болезнените участъци. Носете и специален сутиен за кърмачки. Давайте на бебето да суче по-често. Ако усетите гърдите си препълнени с мляко, ги изцеждайте с помпа, докато почувствате облекчение. Комбинацията от Шуслерови соли, които също ефективно ще помогнат при препълнени и напрегнати гърди, е сол №1 калциев флуорид (омекотява), №3 (снабдява с кислород тъканите) и №4 (помага на нормалната работа на млечните жлези), по 3-5 табл. от всяка сол дневно.

Проблеми с уринирането. Можете да усещате болка или парене по време на ходене по малка нужда. Или да се опитвате да уринирате, а да не успявате. Или да изпускате урина (инконтиненция), например при кашляне, кихане, смях. Причината е, че по време на бременността нивата на хормоните буквално отпускат ставите и мускулите и след раждането се появяват тези неприятни проблеми. За да се справите с тях, пийте много вода. Докато ходите до тоалетна, пускайте водата в чешмата. Шумът на течащата вода ще ви помогне да уринирате, в случай, че изпитвате затруднения. Вземете топла вана, а ако болката е много силна или продължава дълго време, се обърнете към лекар. Много полезни за справяне с незадържането на урина са упражненията на Кегел. Те помагат за укрепването на тазовите мускули. Ефективен помощник е и Шуслерова сол №1 калциев флуорид. Приемайте 3 пъти по 2 табл. минимум 4-6 седмици. Солта стяга и заздравява тъканите и сухожилията.

Бебешки колики. Много е вероятно да се сблъскате с тях още след изписването от родилния дом. Близо 60% от бебетата страдат от колики през първите седмици след раждането. Те са на 3-то място като причина за педиатричен преглед. Предполага се, че причините за появата им са свързани с незрялата храносмилателна система, която тепърва се развива. Възможно е неприятните симптоми да се дължат на проблеми с храносмилането или чувствителност към една или друга съставка на млякото (ако детето е на изкуствено хранене).

Неволята е направила родителите изключително изобретателни по отношение на триковете, с които да намалят дискомфорта в бебешкото коремче. Сред тях са масажът на стомахчето, пускане на абсорбатора, чийто звук действа успокояващо на някои кърмачета, друсането при возене в автомобил или бебешка количка. Ако кърмите, е препоръчително да изключите от менюто си газираните питиета, газообразуващите храни и да включите напитки като билкови чайове – например лайка, анасон, копър, които водят до успокоение на бебето индиректно чрез кърмата. Съществуват и редица лекарства за облекчаването на колики. Но повечето са насочени към справяне само с метеоризма, което далеч не е единствената и валидна за всички кърмачета причина за колики. За разлика от тях хомеопатичното лекарство Коликинд, специално създадено за лечение на бебешки колики, е разработено така, че да влияе върху всички неприятни симптоми. Ефективността му е потвърдена чрез клинични проучвания. Изследванията сочат, че само след няколкодневен прием мъничето е значително по-спокойно, а апетитът му се подобрява. При силно изразени колики давайте по 3 капки през час, 6 пъти на ден. Коликинд може да се приема и профилактично. Той е напълно безопасен и приемът му може да започне още в първите дни след раждането.