Текст: Д-р Силвия Оручева, дипломиран акушер-гинеколог и ръководител на направление „Акушеро-гинекология и естетична гинекология“ в клиника Естелайн. От 2010 г. е член на Асоциацията по медицина в Испания, под супервизията на д-р Сесар Аройо, председател на Асоциацията по естетична гинекология в Испания.

Д-р Оручева има изцяло практически фокус върху лазерното лечение при дисфункции след травматично раждане, при възрастови изменения и намалена сексуална удовлетвореност.

В медицинската си практика всекидневно общувам с жени. При сравнително голям процент от тях се наблюдава инконтиненция или изпускане на урина. Бременността съществено променя женското тяло и то не може да възстанови изцяло предишния тонус на тъканите, поддържащи органите в малкия таз. Тазовото дъно и неговата мускулатура са най-засегнатата зона. По тази деликатна тема се говори трудно и с притеснение, а официално се смята за общественозначим здравословен проблем. Със следващите редове се обръщам към читателките, които имат съмнения или вече са в тази ситуация, или пък искат да научат повече за инконтиненцията.

Видове инконтиненция

Между 4 и 14% от младите и между 12 и 35% от възрастните жени страдат от някаква форма на инконтиненция.

  • Изпускане при стрес (стрес инконтинеция): при повишаване на налягането в корема – по време на физическо натоварване, кашляне, кихане, смях или вдигане на тежести.

Може да започне след бременност и раждане или през менопаузата. Причината за това деликатно състояние е отслабване на мукулатурата и фасциите на тозовото дъно – след бременност и травматично раждане по естествен път, при многораждали жени, поради естрогенов дефицит в менопаузата, а понякога след оперативно отстранена матка по каквато и да е причина. Изпускането често е незначително и се дължи на отслабване на мускулите на тазовото дъно, което води до по-слаба опора около пикочния мехур и уретрата. Влошаване може да се предизвика от наднормено тегло, от налягането в корема при хронична кашлица, при вроден дефект на съединителната тъкан, при прием на някои фармацевтични продукти.

  • Свръхактивен пикочен мехур: напрежение в пикочния мехур със или без изпускане на урина. Често се проявява като силна нужда за уриниране, като невинаги е възможно да се предотврати изпускането. Може да се изпусне значително количество урина, ако човек не успее да стигне навреме до тоалетната. Причини за това могат да са наличие на уринарни инфекции, хормонални промени или възпаление на лигавицата на уретрата, а също и контракция на мускулите на пикочния мехур, която може да се дължи на смущение в нервния рефлекс.
  • Смесена инконтиненция: комбинация от двата типа симптоматика – поради стрес и свръхактивен пикочен мехур.

Лечение

Има различни видове лечения и поддържащи практики – оперативни методи, например поставяне на слинг, стимулиращи упражнения за мускулите на тазовото дъно (Кегел) и хормонална терапия. Тук ще обърнем внимание на най-иновативната технология за моментa. Нарича се IncontiLase и се извършва със системата Er: YAG SP Dynamis на Fоtona. Лазерната терапия е патентован, неинвазивен лечебен метод, базиран на въздействието на светлината, която преструктурира колагена, подобрява кръвоснабдяването, задебелява и стяга вагиналната лигавица, което впоследствие води до леко повдигане на пикочния мехур и връщане в първоначалното му положение. На практика тя действа, като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица. Това води до засилване на регенеративния процес и възстановяване на стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и чувствителност.

За кого е подходяща

Tерапията с IncontiLase e подходяща и с добър ефект при лека и умерена стрес инконтиненция, както и при смесена уринарна инконтиненция. Терапията е с много нисък риск и е подходяща за почти всички жени, които имат описаните оплаквания. Прилага се при жени в менопауза; пациентки, оперирани от доброкачествен или злокачествен тумор, които не могат да използват хормонална терапия; жени с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур; жени, изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт; жени с намалена еластичност, леко смъкване на матката след раждане, при което е налице слабо изтичане на урина при минимални физически усилия.

Какво представлява

При вагиналната лазерна терапия във влагалището се поставя стъклен спекулум, в който  се въвежда лазерната сонда. Последователно се правят няколко лазерни стимулации. По време на терапията няма болка и не е необходимо обезболяване на зоната. Все пак при свръхчувствителност или нисък праг на болка може да се постави обезболяващ крем. Възможно е да се усети леко затопляне и боцкане при обработване на входа на влагалището. Продължителността на процедурата е 20–30 мин.

Пълният курс на лечението се състои от 3–4 процедури – по една на месец, през равен интервал от време, след цикъл. Ефектът се усеща едва след втората или третата процедура и се запазва 12–18 месеца. Най-осезаем е на шестия месец след последната процедура. За поддържане на постигнатите резултати след проведено пълно лечение е необходима по една процедура годишно.

Преди и след терапията

Терапията с IncontiLase е безболезнена, ефективна и безопасна. Изисква предварителна консултация със специалист гинеколог. Предвид оплакванията и обективното състояние се преценява дали лечението със системата Er: YAG SP Dynamis на Fоtona е подходящо в конкретния случай.

Преди терапията е необходимо да се направят цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. За самата терапия не се налага хоспитализация – извършва се в амбулаторни условия.

Няма възстановителен период и може веднага след процедурата да се върнете към обичайните си занимания. Препоръчва се въздържание от сексуални контакти в рамките на седмица след процедурата, а специалисти от Европа дори скъсяват този срок на 24–48 часа. Възможно е непосредствено лекостепенно влагалищно течение, което се приема за нормално и не изисква специални грижи.

Очаквани резултати

Животът на жените се променя значително. Те съобщават за изчезване на оплакванията от изтичане на урина при минимално физическо усилие, намаляване до изчезване на честите влагалищни и уринарни инфекции, по-добро овлажняване, намаляване на болката (до пълната й липса) по време на сексуален акт, подобрена чувствителност и оргазми, повишено либидо и самоувереност.