Като преждевременно раждане се определя това, което започва между 20- и 37-ма гестационна седмица от бременността. Приблизително 10 процента от бебетата се раждат недоносени в световен мащаб.

Този момент може да бъде за вас едно страшно и объркващо преживяване, особено ако сте в началото на своята бременност. Въпреки че подготвителните контракции са неприятни и е възможно да провокират проследяващия ви лекар към по-внимателно наблюдение, истинското преждевременно раждане се отличава от подготвителното втвърдяване на корема.

То се случва, когато контракциите причинят промяна в шийката на матката – тоест разширяване или скъсяване.

Ако сте в болница заради преждевременно раждане, вашият лекар ще направи задълбочена оценка на ситуацията. Първо ще се увери, че бебето може да издържи раждането. Това се случва чрез проследяване на тоновете. Следващата стъпка е да се опита да разбере причината. Екипът ще трябва да се увери, че не сте дехидратирани, околоплодните ви води не са изтекли и няма регистрирани инфекции или кървене, които могат да причинят контракции.

Тази оценка често включва преглед със спекулум, множество прегледи на шийката на матката, за да се следи за дилатация, лабораторни изследвания и вероятно ултразвук. Възможно е да бъдете преместени в друга болница, ако тази, в която се намирате, няма на разположение интензивно неонатологично отделение, което да се грижи за недоносено новородено.

Ако сте между 24- и 34-та гестационна седмица, ще ви бъдат инжектирани стероиди, за да подпомогнат съзряването на белите дробове и кръвоносните съдове в мозъка и червата на бебето, в случай че преждевременно раждане не може да бъде предотвратено. Тези стероиди намаляват дихателните усложнения и кръвоизливите, които понякога се наблюдават при недоносени деца. Обикновено се прилагат на две дози за 24 часа. През това време вероятно ще ви бъдат дадени други лекарства, които да спрат контракциите за достатъчно дълго време, за да подействат стероидите.

След като преждевременното раждане се установи със сигурност, може да се наложи да останете в болницата няколко дни, в зависимост от обстоятелствата на вашата бременност. През това време вероятно ще бъдете прегледани от различни специалисти, включително неонатолог, лекар по фетална медицина и др. Задавайте въпроси! Това може да се окаже труден момент и е важно да сте със съзнанието, че разбирате какво точно се случва.

Ако имате емоционален проблем да се справите със ситуацията, не забравяйте да уведомите лекарите и акушерките. Те са най-близо до вас в тази трудна ситуация и могат да ви предложат своя опит и подкрепа.